Okvirni sporazum o finansijskom partnerstvu IPA III omogućava Kosovu da nastavi da prima tehničku i finansijsku pomoć od EU.     Foto: AA

Prvi potpredsednik kosovske vlade Besnik Bislimi i šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomas Szunyog potpisali su sporazum o prvom godišnjem finansijskom programu IPA III u vrednosti 63,96 miliona evra.

Okvirni sporazum o finansijskom partnerstvu IPA III omogućava Kosovu da nastavi da prima tehničku i finansijsku pomoć od Evropske unije.

Bislimi je nakon potpisivanja ovog sporazuma rekao da će većina projekata biti realizovana kao zajednički projekti s drugim razvojnim partnerima. Istakao je da su ova sredstva kombinovana sa sufinansiranjem s Kosova u vrednosti 16 miliona evra, ali i od drugih partnera s 3,8 miliona evra.

„Ovogodišnji program podržava niz oblasti koje smatramo prioritetima u dogovoru s Evropskom unijom. Ovde posebno želim da pomenem podršku obrazovanju, zapošljavanju mladih u javnoj upravi, podršku investicijama u energetski sektor, životnu sredinu, podršku održivom i sveobuhvatnom rastu kroz tehničku pomoć u sektoru trgovine, podršku za razvoj poljoprivrede, podršku unapređenju lokalne uprave“, naglasio je Bislimi.

Ambasador Szunyog je rekao da EU ostaje najveći donator Kosova u finansijskoj pomoći. On je dodao da na ovaj način postaje jasno da je budućnost Kosova u EU, koja će nastaviti da pomaže Kosovu.

„Program podržava održivi ekonomski razvoj na Kosovu i ima za cilj da zemlju približi vrednostima Evropske unije“, naglasio je Szunyog.

Nakon što je potpisan, ovaj sporazum se šalje na ratifikaciju ​​Skupštini Kosova.

TRT Balkan / agencije