Lajčak je na mreži X objavio da su diskusije bile korisne za napredak u vezi s brojnim pitanjima na dnevnom redu.     Foto: AA

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak bilateralno se sastao u četvrtak u Briselu s glavnim pregovaračima Kosova i Srbije, Besnikom Bislimijem i Petrom Petkovićem u okviru nove runde dijaloga, ali nije došlo do trilateralnog sastanka između strana.

Lajčak je na mreži X objavio da su diskusije bile korisne za napredak u vezi s brojnim pitanjima na dnevnom redu.

Iz Vlade Kosova je saopšteno da je prvi zamenik premijera Kosova za evropske integracije, razvoj i dijalog Kosova Besnik Bislimi zajedno sa svojim timom održao bilateralni sastanak s Lajčakom.

Na sastanku su, kako je navedeno, razmotrene teme vezane za implementaciju Osnovnog sporazuma od 27. februara, Implemetacionog aneksa od 18. marta i novog plana za dalje od 21. oktobra.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak (D) bilateralno se sastao u četvrtak u Briselu sa glavnim pregovaračima Kosova i Srbije, Besnikom Bislimijem i Petrom Petkovićem (L) u okviru nove runde dijaloga, ali nije došlo do trilateralnog sastanka između strana.    Foto:  AA

Ovo je bio nastavak procesa nakon sastanka od 26. oktobra s liderima Nemačke, Francuske, Italije i EU-a, kada je Republika Kosovo istakla svoje stavove, kao i spremnost za potpisivanje i punu primenu sporazuma.

Nacrt predloga statuta za Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu nije bio deo diskusije, ali je ponovljen stav premijera Albina Kurtija koji je 26. oktobra iznesen liderima, što znači da treba napredovati u skladu s principom da samo potpis znači prihvatanje i sprovođenje sporazuma.

U raspravi o planu redosleda implementacije izneti su naši komentari koji insistiraju na punoj primeni Osnovnog sporazuma. Razgovarano je i o sporazumima koji su sa srpske strane nailazili na prepreke i neprimenjivost u procesu, kao što su energetski sporazum i pitanje prisilno nestalih lica. Kosovo se složilo s nacrtom dokumenta o projektnom zadatku za sprovođenje Deklaracije o nestalim licima, nakon što je EU prihvatila komentar.

TRT Balkan / agencije