Rezultati istraživanja javnog mnjenja o multikulturalizmu u Crnoj Gori

Rezultati istraživanja javnog mnjenja o multikulturalizmu u Crnoj Gori

Većina ispitanika smatra da su posljednji incidenti motivisani vjerskom i etničkom netrpeljivošću.
Istraživanje je sprovedeno od 9. do 14. aprila na uzorku od 1.005 ispitanika.          Foto: AA

Na generalnoj ravni prevladava percepcija građana da je crnogorsko društvo multikulturalno, što ističe nešto više od 80 odsto ispitanika, a malo manje od petine je suprotnog stava. Međutim, kako se ide dublje i kad se određena pitanja reflektuju na ličnoj ravni, konstatuje se sasvim drugačija situacija opterećena ozbiljnim distancama i predrasudama, ukazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja o multikulturalizmu u Crnoj Gori, koje je u okviru projekta „Multikulturalizam, manjinski narodi i druge manjinske nacionalne zajednice u crnogorskom obrazovnom sistemu" sproveo Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Kako je rekao Vasilije Radulović, saradnik na programima u CGO-u, građanstvo je podijeljeno u stavu da li u Crnoj Gori postoji diskriminacija po osnovu vjerske pripadnosti - 48,4 odsto njih smatra da postoji takva vrsta diskriminacije, a 51,6 odsto je mišljenja da ne postoji.

"Značajno je izraženija percepcija postojanja diskriminacije po nacionalnoj pripadnosti - oko 60 odsto ispitanika navodi njeno postojanje u Crnoj Gori, a 40 odsto je suprotnog stava. Ispitanici koji prepoznaju postojanje diskriminacija po osnovu nacionalne pripadnosti, navode Rome kao najdiskriminisaniju nacionalnu grupu, a zatim Albance i muslimane. Skoro dvije trećine ispitanika navodi da se nije osjećalo ugroženim zbog svoje etničke ili vjerske pripadnosti, dok je trećina imala osjećaj takve ugroženosti", kazao je Radulović.

U nalazima istraživanja navodi se se da su građani podijeljeni oko toga da li su pripadnici određene nacionalnosti privilegovani u odnosu na druge - 51,5 odsto potvrdno je odgovorilo, a 48,5 odsto je suprotnog stava.

"Srbi i Crnogorci su one nacionalne grupe koje se vide kao najviše privilegovane, a Romi i Hrvati kao najmanje privilegovani", stoji u nalazima istraživanja.

Blizu 55 odsto ispitanika smatra da su pripadnici njihove nacionalne zajednice dovoljno ili uglavnom zastupljeni na mjestima odlučivanja na državnom nivou, dok je oko 36 odsto suprotnog mišljenja.

Prema istraživanju, blizu 60 odsto ispitanika smatra da crnogorski Ustav i zakoni u dovoljnoj mjeri štite prava manjinskih naroda u Crnoj Gori. Među onima koji nisu tog stava prednjače ispitanici koji se nacionalno izjašnjavaju kao Romi i Albanci.

Približan je procenat ispitanika, oko trećine, koji smatraju da pitanje ostvarivanja prava manjinskih naroda nije, odnosno jeste, dovoljno zastupljeno u programima političkih partija.

U dijelu etničke distance, distanca je najizraženija prema Romima, pa zatim Hrvatima i Albancima.

Skoro 60 odsto ispitanika smatra da su u udžbenicima djelimično i adekvatno zastupljene teme koje se bave kulturom manjinskih naroda, dok trećina (33,7 odsto) navodi da su nedovoljno zastupljene.

"Oko 60 odsto ispitanika smatra da je većina incidenata, kojima javno svjedočimo u društvu posljednje dvije godine, dominantno motivisana vjerskom i etničkom netrpeljivošću, dok je nešto manje od 40 odsto nije suprotnog stava. Bošnjaci u najvećem procentu smatraju da je većina ovih incidenata uglavnom motivisana vjerskom i etničkom netrpeljivošću, a slijede Albanci i Crnogorci", navodi se u istraživanju.

Istraživanje je sprovedeno od 9. do 14. aprila na uzorku od 1.005 ispitanika.

TRT Balkan / agencije