Na sastanku su pozdravljena najnovija dostignuća u primeni sporazuma o energetici i registarskim tablicama, kao koraci ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.     Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, koji boravi u poseti Kosovu.

Nakon sastanka nije bilo izjava za medije, a iz Predsedništva Kosova je saopšteno da se na sastanku razgovaralo o najnovijim dešavanjima u procesu dijaloga sa Srbijom.

Predsednica Osmani je ponovila posvećenost Kosova dijalogu, kao konstruktivne strane u tom procesu. Ona je naglasila da Briselski sporazum od 27. februara 2023. i Ohridski aneks od 18. marta 2023. moraju biti u potpunosti sprovedeni.

Kosovska predsednica je ponovila potrebu da se uklone mere Evropske unije protiv Kosova, koje su nepravedne i stvaraju nedostatak ravnoteže u dijalogu.

S tim u vezi, ona je ponovila da je Kosovo ponudilo organizovanje novih izbora u opštinama na severu zemlje u skladu sa zakonskim okvirom Kosova, tako što je usvojilo i Administrativno uputstvo. Izrazila je svoja očekivanja da će ovo pravo građana biti realizovano bez odlaganja i u skladu sa procedurama i zakonima na snazi.

Na sastanku su pozdravljena najnovija dostignuća u primeni sporazuma o energetici i registarskim tablicama, kao koraci ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Što se tiče nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, Osmani je ponovila da jedina institucija koja konačno može da protumači usaglašenost tog dokumenta sa Ustavom jeste Ustavni sud Kosova. Takođe je izrazila zabrinutost u vezi sa nekim odredbama ovog nacrta, koje mogu biti izazovne tokom implementacije u praksi.

Specijalni predstavnik EU za Miroslav Lajčak će se sastati i sa premijerom Albinom Kurtijem i prvim zamenikom premijera za dijalog Besnikom Bislimijem.

Lajčak je u Prištinu stigao iz Beograda, gde se u ponedeljak sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

TRT Balkan / agencije