Miroslav Lajčak boravio je na Kosovu drugi put u sedam dana.     Foto: AA

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, drugi put u sedam dana doputovao je u Prištinu gdje se susreo s premijerom Albinom Kurtijem i šefom pregovaračkog tima Prištine Besnikom Bislimijem, navodeći kako su se "usaglasili da svi prethodni sporazumi u dijalogu moraju biti u potpunosti implementirani".

Lajčak je kazao da se vratio na Kosovo da "nastavi iskrene, otvorene i intenzivne razgovore s premijerom Kurtijem i glavnim pregovaračem Bislimijem o narednim koracima i putu ka normalizaciji odnosa sa Srbijom", prenosi Kosovo online.

"Također smo se usaglasili da svi prethodni sporazumi u dijalogu moraju biti u potpunosti implementirani", napisao je Lajčak na Twitteru.

Razgovori o evropskom prijedlogu za normalizaciju odnosa

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije 20. januara boravio je u Begoradu, a nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i evropsko-američkim izaslanicima izjavio je da su imali intenzivan, iskren i otvoren razgovor.

"Osjećamo ohrabrenje. Predsjednik Vučić pokazao je odgovoran pristup i volju da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije. Za nas, zakašnjela implementacija Zajednice srpskih opština (ZSO) ključni je element stabilnosti", rekao je Lajčak na konferenciji za novinare te dodao:

"Uvjereni smo da je plan koji je predstavljen u septembru i o kojem smo razgovarali, najbolji način za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i za evropsku integraciju regiona. Naš posao će se nastaviti bez odlaganja", kazao je Lajčak.

Ranije tog dana Lajčak, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, savjetnik za vanjsku i sigurnosnu politiku predsjednika Francuske Emmanuel Bonne, savjetnik za vanjsku politiku njemačkog kancelara Jens Plettner i diplomatski savjetnik predsjednika Vlade Italije Francesco Talo boravili su u Prištini gdje su razgovarali s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Lajčak je u kratkoj izjavi medijima u Prištini kazao da se razgovaralo o evropskom prijedlogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koji je već predstavljen na sastancima u septembru i decembru.

Istakao je da se očekivalo bolje razumijevanje ove ponude te izrazio nadu da će se doći do punog razumijevanja i ”korisnog potencijala ovog prijedloga”.

TRT Balkan / agencije