Zakon o suverenom fondu usvojen je glasovima poslanika vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje, premijera Albina Kurtija, dok su opozicioni poslanici bili protiv.     Foto: AA

Opoziciona Demokratska partija Kosova (PDK) uputila je Ustavnom sudu Kosova na utvrđivanje ustavnosti Zakona o Suverenom fondu, koji je Skupština usvojila prošle nedelje.

Zakon o suverenom fondu usvojen je glasovima poslanika vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje, premijera Albina Kurtija, dok su opozicioni poslanici bili protiv.

Nakon predaje zakona Ustavnom sudu, poslanik PDK-a Ferat Shala, koji je predsednik Odbora za ekonomiju, trgovinu, preduzetništvo i industriju, izjavio je da se ovim započinje pravni proces s ciljem da se zaustavi stupanje na snagu novog zakona.

Shala je istakao da je tokom pripreme tog zakona, vladajuća partija odbila opozicione amandmane i sugestije. Ocenio je da je Zakon o Suverenom fondu štetan po ekonomiju zemlje, zato što će potisnuti deset osnovnih zakona koji regulišu slobodno tržište na Kosovu.

“Vlada pokušava da ovakvim diskriminatornim, neravnopravnim zakonima, zarobi resurse, imovinu i sva preduzeća kojima već upravlja de facto i de jure, ali kao da to upravljanje nije dovoljno. Zbog ekonomskih grešaka koje su učinjene u ove tri godine u ovim preduzećima, sada pokušavaju da uspostave upravljačku superstrukturu kako bi stvorili nejednakost i otvorili druge linije kontrole nad ovom imovinom“, rekao je Shala.

Pravni zastupnik PDK-a Faton Fetahu kazao je da su poslanici Demokratske partije Kosova od početka upozoravali da je takva inicijativa neustavna, jer će neka preduzeća biti podvrgnuta Suverenom fondu, stvarajući tako pravnu i ekonomsku nejednakost.

“U celini, identifikovali smo i procenili da je 11 članova ovog zakona nespojivo s najmanje sedam članova Ustava, a takav je i član koji govori o investicionoj ulozi Suverenog fonda i stvaranju preduzeća, koja su kao privatna preduzeća, koje će fond podržati. Dakle, na ovaj način stvara se monopol na tržištu, jer će Suvereni fond izabrati dve privatne kompanije po svojoj želji, bez uslova i bez kriterijuma u koje će investirati“, naglasio je Fetahu.

Ovaj zakon je Ustavnom sudu poslala i druga opoziciona partija Demokratski savez Kosova, tvrdeći da Kurtijeva vlada želi da stvori super-preduzeće koje kontroliše država.

Vlada Kosova je saopštila da će Suvereni fond biti nov i efikasan mehanizam za usmeravanje investicija, unapređenje korporativnog upravljanja, podizanje konkurentnosti i kvaliteta, povećanje veština i zapošljavanja, kao i eliminisanje zloupotreba i korupcije u sektoru javnih preduzeća.

Suvereni fond će preuzeti stratešku imovinu Kosova i imaće isključivu odgovornost za ulaganja u državne kompanije, kao što su Trepča, Kosovske energetska koorporacija, Pošta telekom Kosova i druge.

TRT Balkan / agencije