Ambasador Girgin je prisustvovao jučerašnjem obilježavanju 30. godišnjice ubistva potpredsjednika Vlade Republike Bosne i Hercegovine Hakije Turajlića, održanom u Sarajevu.    Foto: AA

Ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin poručio je u intervjuu za AA kako "ne sumnjamo da Bosna i Hercegovina, koja je uspješno održala izbore i koja formira svoje parlamente na svim nivoima u skladu s rezultatima izbora, može uspostaviti i svoje vlasti na različitim nivoima bez intervencija sa strane".

Ambasador Girgin je prisustvovao jučerašnjem obilježavanju 30. godišnjice ubistva potpredsjednika Vlade Republike Bosne i Hercegovine Hakije Turajlića, održanom u Sarajevu.

AA: Prisustvovali ste obilježavanju 30. godišnjice ubistva potpredsjednika Vlade Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Hakije Turajlića. Šta osjećate?

Ambasador Girgin: "Bio sam mladi diplomata u Ankari kada je rahmetli Hakija Turajlić ubijen. Sjećam se da sam bio veoma potresen kada sam gledao vijesti na TV-u. Njegovo ime mi je zauvijek ostalo u sjećanju. U Ankari postoji ulica koja nosi njegovo ime. Rahmetli Turajlić se na aerodromu susreo s našim državnim ministrom koji je došao avionom koji je dovezao pomoć iz Turkiye.

Prilikom povratka u grad s tog sastanka, u vozilu koje je pripadalo vojnim snagama Ujedinjenih naroda, ubijen je jer oni koji su ga trebali zaštititi, nisu to uspjeli uraditi. Isto tako, snage Ujedinjenih naroda nisu uspjele spriječiti brutalni masakr nevinih ljudi u Ahmićima nekoliko mjeseci kasnije.

Ovo se ponavljalo i drugdje. Nažalost, u srebreničkom genocidu međunarodna zajednica je ponovo ostavila Bošnjake na cjedilu. Ti se događaji ne smiju zaboraviti, inače će se opet ponoviti. Zato su ova obilježavanja važna."


AA: Turkiye je članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira. Kada su se u julu mjesecu u medijima pojavili planovi visokog predstavnika Christiana Schmidta da promijeni zakon koji bi utjecao na izbore, građani i brojne političke stranke su održali demonstracije, i Schmidt ih je povukao. Da se Turkiye protivi ovako temeljnim promjenama zakona od visokog predstavnika potvrdio je i sam predsjednik Recep Tayyip Erdogan tokom posjete Sarajevu početkom septembra. Znamo da je Turkiye među onima koji se protive promjenama koje je Schmidt uveo na dan izbora 2. oktobra. Ovih dana se govori o tome da će Schmidt ponovo intervenirati. Šta ćete na to reći?

Ambasador Girgin: "Kao što vam je poznato, Turkiye također predstavlja druge zemlje članice Organizacije islamske saradnje (OIC, op.a.) u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira. Prigovori koje ste spomenuli poznati su javnosti i stav su koji dijele zemlje OIC-a, zajedno s Turkiye. Proteklih dana imali smo konsultacije s ambasadorima zemalja OIC-a. Nakon sastanka, iznijeli smo zajedničke stavove s visokim predstavnikom.

Znate, Ured visokog predstavnika je prije nekoliko dana dao izjavu za BHT1. U ovoj izjavi je naglašeno da je odgovornost domaćih političkih aktera da u okviru zakona uspostave zakonodavnu i izvršnu vlast na svim nivoima. Iz ove izjave se može zaključiti da visoki predstavnik ne planira novu intervenciju koju ste spomenuli. Takva intervencija, koja bi ignorisala volju naroda isključivanjem parlamenata, bila bi štetna i za tek odobreni kandidatski proces Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Ne sumnjamo da Bosna i Hercegovina, koja je uspješno održala izbore i koja formira svoje parlamente na svim nivoima u skladu s rezultatima izbora, može uspostaviti i svoje vlasti na različitim nivoima bez intervencija sa strane.

Nedavno je bilo potrebno 15 krugova glasanja da se izabere predsjednik parlamenta u jednoj velikoj zemlji svijeta (Sjedinjene Američke Države, op.a.). Demokratski procesi u svakoj zemlji ponekad mogu potrajati duže."

TRT Balkan / agencije