EU pozvala Kosovo da izbegava jednostrane akcije koje bi mogle da podignu tenzije i da se bavi ovim pitanjima kroz dijalog koji vodi EU.      Foto: Reuters Archive

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države izrazili su zabrinutost poslednjim akcijama kosovskih vlasti na zatvarnju paralelnih institucija Srbije na Kosovu i pozvali su na rešavanje tih pitanja kroz dijalog u Briselu.

Portparol Evropske unije Peter Stano u izdatom saopštenju naveo je da je Evropska unija sa velikom zabrinutošću primila ovonedeljne operacije specijalne Kosovske policije u kancelarijama institucija kojima upravlja Srbija u opštinama Dragaš, Peć, Istok i Klina i u prostorijama nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju u Prištini.

“Iznenadno zatvaranje ovih kancelarija imaće negativne efekte na svakodnevni život i uslove života zajednica kosovskih Srba, jer će ograničiti njihov pristup osnovnim socijalnim uslugama s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku”, naveo je Stano.

On je istakao da je “predviđeno da se status ovih struktura reši u okviru dijaloga koji vodi EU, u vezi sa uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom”.

Stoga, EU poziva Kosovo da izbegava jednostrane akcije koje bi mogle da podignu tenzije i da se bavi ovim pitanjima kroz dijalog koji vodi EU.

Američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier kasno sinoć je saopštio da je Vlada Sjedinjenih Država duboko zabrinuta zbog nedavnih postupaka Vlade Kosova koji imaju direktan i negativan efekat na pripadnike etničkih Srba i drugih manjinskih zajednica na Kosovu.

On je naveo da se reakcija odnosi na operacije koje je Kosovska policija sprovela po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova tokom protekle nedelje u kancelarijama institucija kojima upravlja Srbija u Dragašu, Peći, Istok i Klini, kao i kao u NVO Centar za mir i toleranciju u Prištini.

“Ove akcije nepotrebno podižu etničke tenzije i kao posledicu ograničavaju mogućnosti Sjedinjenih Država da služe kao efikasan zagovornik Kosova u međunarodnoj arena”, kazao je Hovenier.

Američki ambasador je istovremenio izrazio zabrinutost Vlade SAD-a zbog akcije Kosovske policije koja je u subotu zaplenila srbijanski dinar i vozilo koje ga prevozi radi raspodele socijalnih davanja iz Srbije.

“Očekujemo od kosovskih vlasti da obezbede da ih pojedinci kojima su namenjena ova socijalna davanja dobiju bez odlaganja“, naveo je Hovenier.

On je poručio da se pitanja u vezi sa strukturama koje podržava Srbija na Kosovu trebaju rešavati kroz dijalog koji vodi Evropska unija.

“Takođe ponavljamo naš zahtev da Kosovo odloži primenu izmenjene Uredbe Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju, dok se ne uspostave zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude dovoljno informisano o tome kako nastaviti tranziciju svojih beneficija“, kazao je Hovenier.

TRT Balkan / agencije