Turski predsjednik će se u Sarajevu sastati s članovima Predsjedništva BiH te prisustvovati Poslovnom forumu Turkiye - BiH.      Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan, uoči polaska u posjetu Bosni i Hercegovini, poručio je da zvanična Ankara slijedi politiku koja podržava stabilnost i razvoj Balkana i njegov proces euroatlanskih integracija.

"Održavajući duboke prijateljske i historijske veze s balkanskim zemljama, nastojimo spriječiti tenzije", kazao je Erdogan te dalje dodao:

"Turkiye slijedi politiku koja podržava stabilnost i razvoj Balkana i njegov proces euroatlanskih integracija", rekao je turski predsjednik.

Dodao je i da “naša TIKA, Institut Yunus Emre, Fondacija Maarif, Turkish Airlines, TRT i općine podržavaju razvoj ovog podneblja projektima koje provode. Vidimo da je informativna platforma TRT Balkan, koja je počela sa radom u junu, popunila značajnu prazninu emitovanjem na regionalnim jezicima. Pored institucija naše države, drago nam je što i naše nevladine organizacije i naš poslovni svijet realizuju aktivnosti na koje smo vrlo ponosni.” zaključio je predsjednik Turkiye.

Dotakao se i energetske krize s kojom se suočavaju brojne evropske države.

"Evropa će imati ozbiljne probleme ove zime, a mi trenutno nemamo problema s prirodnim gasom", kazao je Erdogan.

Također je komentarisao i najnovije napetosti Turkiye s Grčkom.

"Odjednom možemo doći, preko noći", ponovio je turski predsjednik Erdogan, još jednom upozoravajući Grčku.

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan posjetom Bosni i Hercegovini danas će započeti trodnevnu regionalnu turneju koja, pored BiH, još obuhvata Srbiju i Hrvatsku.

Kako je saopćeno iz Direkcije za komunikacije Turkiye, tokom posjeta Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj bit će razmatran niz bilateralnih i regionalnih, političkih i ekonomskih tema.

Turski predsjednik će se u Sarajevu sastati s članovima Predsjedništva BiH te prisustvovati Poslovnom forumu Turkiye - BiH.

Nakon Sarajeva, turski predsjednik putuje u Beograd gdje ga, pored sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, očekuje niz programa.

Posljednja stanica šire regionalne turneje bit će Hrvatska. Erdogan će u četvrtak u Zagrebu održati sastanke s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem te premijerom Andrejom
Plenkovićem.
Predsjednik Turkiye će otvoriti i Islamski kulturni centar u Sisku, koji je izgrađen uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA). Predviđen je poslovni forum i u Hrvatskoj.

TRT Balkan