“Sporazumom je predviđeno da će se birati novo rukovodstvo Skupštine, a potom ide izbor nove Vlade“, rekao je Mandić.      Foto: AA

Sastanak partija stare parlamentarne većine, koju su činile pobjedničke koalicije na parlamentarnim izborima 2020. godine, održan je danas u Skupštini Crne Gore.

Nakon sastanka, saopšteno je da će se birati novo rukovodstvo Skupštine, a nakon toga i Vlada. To je saopštio jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić. On je novinarima u Skupštini rekao da je parlamentarna većina od 30. augusta danas imala veoma uspješan sastanak.
“Bile su izuzetno konstruktivne diskusije, dobar dio vremena posvetili smo programu buduće Vlade i izazovima koji su pred nama, a prije svega teške zime“, kazao je Mandić.
Kako je naveo, dogovorili su se, vezano za “samo izvođenje radova“ i ljude koji treba da pokrivaju funkcije, da će birati najbolje i najsposobnije. Prema riječima Mandića, stranke će na narednom sastanku predložiti ko su ti ljudi.

“Sporazumom je predviđeno da će se birati novo rukovodstvo Skupštine, a potom ide izbor nove Vlade“, rekao je Mandić.
Kazao je da je jasna dobra želja i namjera da se ide naprijed.
“I da uradimo sve što možemo na zadovoljstvo čitave Crne Gore“, dodao je Mandić.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da je na današnjem sastanku partija pobjednica sa izbora 2020. godine postignuta saglasnost oko nekih metodoloških principa.
"Svi ovi sastanci su afirmacija politika Demokratske Crne Gore. Kad se desilo prekrajanje izborne volje, organizovali smo proteste. Ipak se jedan politički ciklus okreće ka onome što smo potencirali, a to je potpuno poštovanje izborne volje građana od 30. augusta", kazao je Koprivica.

Naglasio je da su poslanici Demokrata nastavili s konstruktivnim pristupom.
"Nastavit ćemo tako i dalje, pošto će biti nastavljeni razgovori. Na prošlom sastanku smo prihvatili 100 posto prijedloga kolega, ali je odbijeno 100 posto naših prijedloga. Ali, ne ljutimo se i ne ucjenjujemo, nastavljamo s konstruktivnim pristupom. Razgovor se odvija u dobroj atmosferi, vidi se izvjestan korak naprijed", istakao je Koprivica.

Rekao je da su Demokrate tražile da se utvrdi metodologija u pregovorima i da se utvrdi šta je predmet raspodjele, a da se tek nakon toga pređe na "imena i kadrovsku priču". Kazao je kako je to prihvaćeno.
"U tom paketu je novo rukovodstvo Skupštine, novi predsjednik Skupštine, predsjednici odbora, potpredsjednici, predsjednik Vlade, potpredsjednici, članovi Vlade, mjesta državnih sekretara i sekretara u ministarstvima", rekao je Koprivica.

Kazao je kako su se saglasili da fokus nove Vlade bude na socio-ekonomskim i institucionalnim temama.
"Da se unaprijedi pravna sigurnost. Dogovoreno da se radi na principu da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno. Nakon metodoloških pitanja, doći će do ubrzanja u dinamici ovih sastanaka. Organizator sastanka je tražio da se na politički sporazum stavi 41 potpis poslanika, ali je to izostalo. Vi kao novinari istražite ko nije pristao da stavi potpis", rekao je poslanik Demokrata.

Koprivica je, na pitanje jesu li dobili garancije da će predsjednica Skupštine Danijela Đurović podnijeti ostavku, kazao da iz principa da se resetuju odnosi i iz sporazuma od 2. septembra proizilazi upravo to.
"Pošto smo se svi saglasili da je predmet raspodjele i mjesto predsjednika Skupštine, jasno je da se ta funkcija neće moći staviti iza sporazuma. Odlazak s te funkcije je pitanje poštovanja principa, a ne borbe protiv nekog pojedinca ili neke partije", naveo je Koprivica.

Nepovjerenje Vladi premijera Dritana Abazovića izglasano je u Skupštini Crne Gore 19. augusta, a krajnji rok za dogovor je 19. septembar, jer tada je posljednji dan kada predsjednik države Milo Đukanović treba da predloži mandatara.


TRT Balkan / agencije