Vučić je na konferenciji za novinare naveo da su razgovarali i o logistici, jer Srbija i Mađarska nemaju luke i zavise od drugih zemalja poput Rumunije i Grčke, zbog čega moraju da nalaze nova rešenja za uvoz i izvoz roba.          Foto: AA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa premijerom Mađrske Vikotorom Orbanom i izaslanikom predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom o saradnji u oblasti hrane, energetike i transporta.

Vučić je na konferenciji za novinare naveo da su razgovarali i o logistici, jer Srbija i Mađarska nemaju luke i zavise od drugih zemalja poput Rumunije i Grčke, zbog čega moraju da nalaze nova rešenja za uvoz i izvoz roba.

Dodao je da su razgovarali o mogućnosti formiranja zajedničkih kompanija u oblasti stočarstva, posebno govedarstva i ovčarstva i da je potreban razvoj poljoprivredne strukture, jer Srbija ima samo pet do šest odsto pokrivenosti sistemima za navodnjavanje.

Vučić je naveo da su razgovarali i o formiranju zajedničkih kompanija za naftu i gas, i o tome da bi trebalo smanjiti zavisnost od postojećih izvora.

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da su ekonomska i politička saradnja između Srbije uspešne i eksplicitne, i da to što Srbija nije u Evropskoj uniji nije prepreka nego nova mogućnost.

On je ukazao da je cilj sastanka bio da se Ujedinjenim Arapskim Emiratima predstavi srpsko-mađarska saradnja.

Orban je rekao da je Mađrska uvek u svakom sukobu bila na strani dijaloga i da nikada nije podržavala sankcije ni protiv jedne zemlje.

TRT Balkan / agencije