Bajkovito selo pristupačno samo čamcima      Foto: Instagram/Giethoorn village

Selo Giethoorn mnogi nazivaju nizozemskom "Venecijom", jer je u potpunosti pristupačno samo uz pomoć čamaca.

Giethoorn je idealan za one koji maštaju o mirnijem životu. Nastalo je još u srednjem vijeku, a umjesto puteva, ima kanale. Sagradile su ga izbjeglice s prostora Sredozemlja koje su se u ovu regiju doselile oko 1230. godine.

Kuće, mostovi i farme, koje danas možemo pronaći u ovom selu, datiraju iz 18. stoljeća. Selo se nalazi na području Overijssela, a turisti tokom vožnje čamcima mogu uživati u kućama starim i stotinama godina.

Idilično mjesto u kojem nema niti jedne ceste     Foto: Instagram/Giethoorn village

Ovo bajkovito nizozemsko selo − sa 176 drvenih mostova, uskim kanalima, starim kućama, zelenilom i raznovrsnim cvijećem − godišnje posjete stotine hiljada turista iz cijelog svijeta. U njemu živi blizu 2.620 osoba spremnih da pokažu sve ljepote svog sela. Tokom ljeta selo Giethoorn najviše posjećuju Kinezi.

Prvi put je slavu doživjelo 1958, kad se pojavilo u filmu nizozemskog režisera Berta Haanstre "Fanfare". Od tada do danas, iz godine u godinu, pohodi ga sve veći broj znatiželjnika.

Bicikliranje i vožnja brodom kroz kanale najbolji su načini otkrivanja njegovog posebnog šarma. Foto: Instagram/Giethoorn village

U selu nema automobila, a pored čamaca mogu se vidjeti samo pješaci i biciklisti. Na velikom broju kuća u ovom nizozemskom selu nalaze se dvoja vrata. Jedna se koriste svakodnevno, a druga samo kada mladenci ulaze i kada se preminula osoba iznosi iz kuće.

TRT Balkan