Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je da će Ukrajina započeti infrastrukturne pripreme za borbene avione F-16.          Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je u utorak da će Ukrajina započeti infrastrukturne pripreme za borbene avione F-16 nakon što su lideri nekih zapadnih zemalja na samitu u Moldaviji rekli da su spremni poslati avione.

"Naši partneri znaju koliko nam je aviona potrebno. Već sam informisan o broju od nekih naših evropskih partnera i moćan je. Veoma sam zadovoljan informacijama koje sam dobio od nekih zemalja. Imao sam sretan dan. Bila je to ozbiljna, moćna ponuda", rekao je Zelenski predstavnicima medija u Kijevu.

Ukrajinsko predsjedništvo izdalo je saopštenje u kojem se navodi da je Zelenski izrazio potrebu za sporazumom sa Sjedinjenim Američkim Državama na predstojećem sastanku, naglašavajući dalje važnost odvojenog sporazuma u vezi s borbenim avionima.

"I tada će početi priprema cjelokupne infrastrukture. Ovo nije brzo. Postoji razumijevanje šta treba učiniti. Komandant ukrajinskih zračnih snaga Mikola Oleščuk razumije gdje i šta treba raditi i u kojoj količini", dodao je Zelenski.

Otkako je rat počeo 24. februara prošle godine, zapadne zemlje nastavljaju da podržavaju Ukrajinu vojnom i finansijskom pomoći. Dosad su oklijevale da pošalju borbene avione u Kijev. Međutim, Danska i Nizozemska igraju vodeću ulogu među zapadnim zemljama, obučavajući ukrajinske pilote za borbene avione F-16.

TRT Balkan / agencije