Mnogi Palestinci su bili spriječeni da uđu u Jerusalem (Al-Quds) iako su imali posebne dozvole.        Foto: AA

Izrael je i danas uveo stroga ograničenja kojima ne dozvoljava prolaz Palestincima na Zapadnoj obali u Jerusalem (Al-Quds) kako bi u Al-Aksi klanjali džuma-namaz, sedmičnu molitvu petkom.

Prema riječima očevidaca, Palestinci na Zapadnoj obali koji žele obaviti molitvu u džamiji Al-Aksa, od jutros su formirali duge redove na kontrolnim punktovima kako bi prešli u Jerusalem.

Izraelske snage su angažovale veći broj vojnika na kontrolnim punktovima između Zapadne obale i Jerusalema te provjeravali identitet Palestinaca koji su pokušali doći do Al-Akse.

Mnogi Palestinci su bili spriječeni da uđu u Jerusalem (Al-Quds) iako su imali posebne dozvole.

Selame Abdulkadir, kojem nije dozvoljen ulazak, kazao je da je samo muškarcima starijim od 55 godina dozvoljen ulazak u Al-Quds.

"Imam 60 godina ali su me spriječili da prođem iako sam ispunjavao sve uslove", rekao je ovaj Palestinac.

Dodao je da je jutros dobio poruku u kojoj je pisalo da ne može ući u Al-Quds zbog toga što je, navodno, član zabranjene organizacije.

"Izrael čini sve da spriječi Palestince da uđu u Al-Quds i džamiju Al-Aksa", kazao je.

Palestinac Asim Riyhan izjavio je da ima 59 godina i da mu nije dozvoljen ulazak u Al-Quds nakon dugog čekanja na kontrolnom punktu iako je imao posebnu dozvolu.

Izraelska vojska je početkom mjeseca ramazana objavila da su uvedene restrikcije na ulazak Palestinaca koji dolaze sa Zapadne obale u istočni Jerusalem (Al-Quds) kako bi klanjali namaz petkom tokom cijelog mjeseca.

Gassan Alyan, koordinator izraelske vlade na palestinskim teritorijama, objavio je da će ljudima koji dolaze sa Zapadne obale da obave molitvu petkom tokom mjeseca ramazana biti dozvoljen ulazak u Jerusalem, pod uslovom da imaju važeću dozvolu i podliježu sigurnosnoj proceduri.

Alyan je kazao da će samo muškarcima starijim od 55 godina, ženama starijim od 50 godina i djeci mlađoj od deset godina biti dozvoljen ulazak.

Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali također nije dozvoljeno da prođu kontrolne punktove i uđu u Al-Quds kako bi klanjali teravih-namaz, večernju molitvu u mjesecu ramazanu.

Istočni Jerusalem (Al-Quds) i Zapadna obala su pod izraelskom okupacijom od 1967. godine. Izrael ne dozvoljava Palestincima na Zapadnoj obali da prelaze u Jerusalem normalnim danima, osim onima sa posebnom dozvolom.

TRT Balkan / agencije