Štrajk mladih doktora zbog nezadovoljstva vladinim prijedlogom održan je 11. aprila u Londonu.        Foto: Reuters Archive

Unite, jedan od najvećih sindikata u Velikoj Britaniji, najavio je nove štrajkove Nacionalne zdravstvene službe (NHS) u maju.

"Uposlenici brojnih ambulanti i drugih zdravstvenih ustanova stupit će u štrajk 2. maja", naveo je Unite u srijedu.

Ovo je uslijedilo nakon najave od utorka da će članovi hitne pomoći Guy's and St. Thomas i Yorkshire održati štrajk 1. maja.

"Paušalna isplata i još jedno realno smanjenje plata ne ispunjavaju izazove s kojima se suočavaju radnici NHS-a", rekla je generalna sekretarica Unitea Sharon Graham.

Za razliku od drugih zdravstvenih sindikata, Unite nije preporučio svojim članovima da prihvate vladinu ponudu za plaćanje nekonsolidovanog novčanog paušalnog iznosa za 2022/23. i povećanje od pet posto za 2023/24., uz trenutnu realnu stopu inflacije od 13,5 posto.

Odbijajući vladinu ponudu o platama, medicinske sestre u Engleskoj su također nedavno najavile da će stupiti u 48-satni štrajk od 30. aprila do 2. maja.

"Ono što je do sada ponuđeno jednostavno nije dovoljno. Vlada treba da poveća ono što je već ponuđeno i mi ćemo biti vrlo kritični prema svakom potezu da se to smanji", rekla je Pat Cullen, generalni sekretar Kraljevskog koledža za medicinske sestre u pismo državnom ministru zdravstva Steveu Barclayu.

TRT Balkan / agencije