Pogled na artiljerijske granate M825 i M825A1 s oznakom D528, identifikacijskim kodom Ministarstva odbrane SAD-a za "municiju na bazi bijelog fosfora" u Sderotu, Izrael, 9. oktobra 2023.       Foto: Mostafa Alkharouf /AA

Milijarde dolara vrijednog američkog oružja sada je u pripremi za Izrael, uprkos kašnjenju jedne pošiljke bombi i pregledu drugih od ljudi iz administracije predsjednika Joea Bidena, zabrinutih da bi njihovo korištenje u napadu moglo izazvati još više razaranja palestinskih civila.

Visoki američki zvaničnik je ove sedmice rekao da je administracija pregledala isporuku oružja koje bi Izrael mogao koristiti za veliku invaziju na Rafah, grad na jugu Gaze u kojem je više od 1,5 miliona civila potražilo utočište, i kao rezultat toga zaustavila isporuku bombi u Izrael.

Washington je dugo pozivao krajnje desničarsku vladu premijera Benjamina Netanyahua da ne napada Rafah bez zaštite za civile, sedam mjeseci nakon rata koji je razorio veći dio Gaze.

Saradnici Kongresa procijenili su vrijednost odgođene pošiljke bombi na "desetine miliona" američkih dolara. Pošiljka je trebalo da se sastoji od 1.800 bombi od 2.000 funti (900 kilograma) i 1.700 bombi od 500 funti (225 kilograma), prema jednom visokom zvaničniku američke administracije koji je pod uvjetom anonimnosti razgovarao o osjetljivoj stvari.

Širok spektar druge vojne opreme treba da ide u Izrael, uključujući municiju za zajednički direktni napad (JDAMS), koja pretvara jednostavne bombe u precizno oružje; i tenkovske metke, minobacače i oklopna taktička vozila, rekao je novinarima senator Jim Risch, glavni republikanac u Komitetu za vanjske poslove Senata.

Risch je rekao da ta municija ne prolazi kroz proces odobravanja tako brzo koliko bi trebalo, napominjući da se na nekim radi od decembra, dok pomoć za Izrael obično prolazi kroz proces revizije koji traje nekoliko sedmica.

Zvaničnici Bidenove administracije su rekli da razmatraju dodatnu prodaju oružja, a Biden je u srijedu u intervjuu za CNN upozorio Izrael da će SAD prestati isporučivati oružje ako izraelske snage izvrše veliku invaziju na Rafah.

Izraelsko bombardovanje u Gazi ubilo je više od 35.000 Palestinca, ranilo 78.514 i protjeralo većinu od 2,4 miliona stanovnika Gaze.

Zasebno, zastupnik Gregory Meeks, vodeći demokrat u Odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma, stavio je na čekanje 18 milijardi dolara vrijednog paketa oružja za Izrael koji bi uključivao desetine aviona Boeing Co. F-15. Istovremeno, on čeka više informacija o tome kako će ih Izrael koristiti.

Bidenova podrška Izraelu u njegovom ratu protiv Gaze pojavila se kao politička obaveza za predsjednika, posebno među mladim demokratama, jer se kandidirao za reizbor ove godine. To je podstaklo val "neopredijeljenih" protestnih glasova na predizborima i dovelo do propalestinskih protesta na američkim univerzitetima.

Nijedan od tih sporazuma o oružju nije dio paketa troškova koji je Biden potpisao prošlog mjeseca, a koji je uključivao blizu 26 milijardi dolara za podršku Izraelu i pružanje humanitarne pomoći.

Risch i Meeks su dvojica od četvorice američkih zakonodavaca — predsjedavajući i visoko rangirani član Senata za vanjske poslove i predsjedavajući i rangirani član u Zastupničkom domu vanjskih poslova — koji razmatraju velike strane ugovore o oružju.

“Borba noktima”

Ignorirajući Bidenovo upozorenje, jastreb Netanyahu u četvrtak je dao videoizjavu u kojoj je rekao da će se Izraelci "boriti noktima", u očiglednom odbijanju Bidena.

Republikanci su optužili Bidena da je odustao od svojih obaveza prema Izraelu. "Ako vrhovni komandant ne može skupiti političku hrabrost da se suprotstavi radikalima na svom lijevom krilu i založi se za saveznika u ratu, posljedice će biti ozbiljne", rekao je republikanski lider u Senatu Mitch McConnell u govoru u Senatu.

Deset drugih republikanaca u Senatu održalo je konferenciju za štampu na kojoj su objavili neobavezujuću rezoluciju kojom se osuđuje "svaka akcija Bidenove administracije da zadrži ili ograniči oružje za Izrael".

Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima da Izrael i dalje dobiva oružje koje mu je potrebno za odbranu. "On (Biden) će nastaviti osposobljavati Izrael koliko god je to potrebno", rekao je Kirby.

Neki kongresni demokrati pozdravili su Bidenovu akciju.

Senator Chris Murphy, demokratski predsjedavajući pododbora za međunarodne odnose na Bliskom istoku, izrazio je zabrinutost zbog Rafaha.

"Mislim da nije naš strateški ili moralni interes da pomognemo Izraelu da provede kampanju u Rafahu koja će vjerovatno ubiti hiljade nevinih civila i vjerovatno neće imati smislen utjecaj na dugoročnu snagu Hamasa", rekao je Reuters.

Sjedinjene Američke Države su izrazile podršku Izraelu od početka rata 7. oktobra prošle godine. SAD se nikada ne suzdržava u naoružavanju Izraela, bez obzira na alarmantne civilne žrtve u Gazi.

Sjedinjene Države daju Izraelu 3,8 milijardi dolara godišnje vojne pomoći i često štite svog saveznika u Ujedinjenim nacijama.

TRT Balkan