Šef OCHA-e Martin Griffiths istakao je da napadi na humanitarnu imovinu mora odmah prestati.     Foto: Reuters Archive

Ujedinjeni narodi (UN) pozvali su u petak zaraćene strane u Sudanu da prestanu sa napadima na humanitarne organizacije.

Agencija UN-a za pomoć OCHA saopćila je da i dalje prima izvještaje da se humanitarna imovina i objekti u Sudanu pljačkaju.

Šef OCHA-e Martin Griffiths istakao je da napadi na humanitarnu imovinu mora odmah prestati.

U saopćenju se navodi da su u El Obeidu opljačkana skladišta Svjetskog programa za hranu (WFP) i Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR).

Također su opljačkane dvije kancelarije UN-ove agencije za izbjeglice su opljačkane u prijestolnici Khartoumu.

U ponedjeljak su se zaraćene strane u Sudanu složile produžiti sedmodnevno primirje uz posredovanje Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država za još pet dana.

Posljednjih mjeseci između sudanske vojske i paravojne grupe Snaga za brzu podršku (RSF) rasplamsalo se neslaganje oko integracije te paravojne grupe u oružane snage, što je ključni uvjet tranzicijskog sporazuma s političkim grupama.

Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021. godine kada je vojska smijenila prijelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila izvanredno stanje u potezu koji su političke snage osudile kao puč.

Sudansko prijelazno razdoblje, koje je započelo u augustu 2019. godine nakon svrgavanja predsjednika Omara al-Bashira, trebalo je završiti izborima početkom 2024. godine.

TRT Balkan / agencije