Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021. godine kada je vojska smijenila prijelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila izvanredno stanje.     Foto: Reuters

Ujedinjene nacije izrazile su zabrinutost zbog trenutne napete situacije u Sudanu nakon odgode potpisivanja konačnog sporazuma za rješavanje višemjesečne političke krize u toj afričkoj zemlji.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk pozvao je rivalske strane u Sudanu da rade na prevladavanju prepreka civilnoj tranziciji.

Šef za ljudska prava apelirao je na sve strane da ostave po strani ukorijenjene pozicije i osobne interese, da se usredotoče na zajedničke interese sudanskog naroda udvostručavanjem napora prema obnovi civilne vlade.

“Učinjeno je mnogo posla i poduzeti su mnogi pozitivni koraci prema potpisivanju konačnog sporazuma, sada se moraju uložiti svi napori da se politička tranzicija vrati na pravi put“, poručio je Turk.

On je također pozvao sve strane da rade zajedno kako bi se prevladale prepreke u reformi sigurnosnog sektora i izbjegle daljnje odgode u potpisivanju političkog sporazuma.

Također je pozvao sve sudanske strane na deeskalaciju napetosti i suzdržavanje od nasilja.

“Iz prve sam ruke svjedočio gorljivoj odlučnosti naroda Sudana, posebno mladih ljudi i žena, da se bore za ljudska prava, inkluzivnu vladu koju vode civili, odgovornost i pravdu“, dodao je Turk.

Prošlog decembra sudanske vojne i političke snage potpisale su okvirni sporazum za rješavanje višemjesečne krize.

Potpisivanje konačnog sporazuma trebalo je biti održano 6. aprila, ali je dodatno odgođeno. Nije objavljen novi datum potpisivanja ugovora.

Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021. godine kada je vojska smijenila prijelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila izvanredno stanje, potez koji su političke snage osudile kao vojni udar.

TRT Balkan / agencije