Oni su pozvali države da poštuju nezavisnost suda kao pravosudne institucije i štite nezavisnost i nepristrasnost onih koji rade u sudu.     Foto: Reuters

Grupa eksperata Ujedinjenih nacija u petak je izrazila potpuno zaprepaštenje zbog izjava američkih i izraelskih zvaničnika u kojima prijete osvetom Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), navodeći da takve prijetnje promovišu "kulturu nekažnjivosti".

"U vrijeme kada bi se svijet trebao ujediniti kako bi okončao užasno krvoproliće u Gazi i tražio pravdu za nezakonito ubijene, povrijeđene, traumatizovane ili uzete kao taoce, od 7. oktobra, uznemirujuće je vidjeti državne zvaničnike koji prijete osvetom Sudu za traganje za međunarodnom pravdom", navode oni.

Dodali su da je "šokantno vidjeti zemlje koje sebe smatraju zagovornicima vladavine prava kako pokušavaju zastrašiti nezavisni i nepristrasni međunarodni tribunal kako bi osujetili odgovornost".

Stručnjaci su istakli da prijetnje odmazdom "krše norme ljudskih prava protiv napada na pravosudne službenike i prelaze prihvaćene granice slobode izražavanja".

Oni su pozvali države da poštuju nezavisnost suda kao pravosudne institucije i štite nezavisnost i nepristrasnost onih koji rade u sudu.

Prošle sedmice, Tužilaštvo je osudilo izjave u kojima se "prijeti osvetom Sudu ili osoblju Suda" za radnje koje je preduzeo tužilac.

Tužilaštvo je podsjetilo sve pojedince da "prijetnje odmazdom mogu predstavljati krivično djelo protiv provođenja pravde prema članu 70. Rimskog statuta".

Nedavno su vlasti u SAD-u i Izraelu dale izjave u vezi s ICC-om, karakterišući potencijalne radnje tužioca kao "bezakonje", "sramotu", a sve moguće naloge kao "nečuvene napade" i "grozotu".

TRT Balkan / agencije