U poruci je naglašeno da pomoć velikih razmjera u Gazu treba biti dopremljena kopnenim putem i da tome nema alternative.     Foto: AA

Ured Ujedinjenih naroda (UN) za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) naveo je da nema alternative velikoj kopnenoj pomoći Gazi i upozorio da nema vremena za gubljenje.

U poruci podijeljenoj na OCHA-ovom X računu na društvenim mrežama uz "Hitno upozorenje", navedeno je da je vrlo važan prolaz "sigurne, nesmetane humanitarne pomoći" sa svih ulaza u Gazu.

U poruci je naglašeno da pomoć velikih razmjera u Gazu treba biti dopremljena kopnenim putem i da tome nema alternative.

"Nema vremena za gubljenje", naglašeno je u poruci upozorenja te istaknuto da su unatoč tome nastavljene sigurnosne, pristupne i druge restrikcije.

Uz nastavak napada na civilna naselja, bolnice, škole i skloništa u koja su se sklonili raseljeni Palestinci od 7. listopada 2023. godine, izraelska vojska također je spriječila ulazak humanitarne pomoći i osudila 2,3 miliona stanovnika Pojas Gaze na gladovanje.

TRT Balkan / agencije