Najmanje deset izbjeglica ubijeno je u Kartumu u Sudanu.            Foto: Reuters

Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) saopštio je da je UN "šokiran ubistvom deset izbjeglica u Sudanu", napominjući da se sigurnost svih civila mora poštovati.

"Šokirani smo izvještajima da je najmanje deset izbjeglica ubijeno u Kartumu u Sudanu", objavio je UNHCR na Twitteru.

Dodaje se da ova agencija UN-a pokušava doći do preživjelih koji su pobjegli od nasilja u Sudanu i pružiti im podršku i pomoć.

"Sigurnost svih civila, uključujući izbjeglice, mora se poštovati. Sukobi moraju prestati ako želimo spasiti živote i isporučiti pomoć", objavio je UNHCR.

Najmanje 863 civila su ubijena, a hiljade je povrijeđeno u sukobima između dva vojna rivala koji traju od 15. aprila.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) procjenjuje da je više od milion ljudi interno raseljeno zbog sukoba.

Posljednjih mjeseci između sudanske vojske i paravojne grupe Snaga za brzu podršku (RSF) rasplamsalo se neslaganje oko integracije te paravojne grupe u oružane snage, što je ključni uvjet tranzicijskog sporazuma s političkim grupama.

Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021. godine kada je vojska smijenila prijelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila izvanredno stanje u potezu koji su političke snage osudile kao puč.

Sudansko prijelazno razdoblje, koje je započelo u augustu 2019. godine nakon svrgavanja predsjednika Omara al-Bashira, trebalo je završiti izborima početkom 2024. godine.

TRT Balkan / agencije