"Osuđujem gubitak života civila u izraelskim zračnim napadima. Ovo je neprihvatljivo", poručio je Wennesland.     Foto: Reuters

Ujedinjene nacije (UN) osudile su izraelske zračne napade na blokirani Pojas Gaze, u kojima je ubijeno 13 Palestinaca, uključujući djecu i žene, proglasivši ih "neprihvatljivim".

Tor Wennesland, specijalni koordinator UN-a za bliskoistočni mirovni proces, objavio je pisano saopćenje u vezi s izraelskim jutrošnjim zračnim napadima na pripadnike palestinskog Islamskog džihada, ali i veliki broj civila u Pojasu Gaze.

Navodeći da je "duboko zabrinut" dešavanjima u Gazi nakon izraelskih zračnih napada, Wennesland je naveo da je ubijeno 13 Palestinaca, uključujući tri pripadnika Islamskog džihada, doktora, pet žena i četvero djece, a više od 20 Palestinaca je ranjeno.

"Osuđujem gubitak života civila u izraelskim zračnim napadima. Ovo je neprihvatljivo", poručio je Wennesland.

Specijalni koordinator UN-a je također pozvao strane da pokažu krajnju uzdržanost i izbjegnu eskalaciju.

"Nastavljam s opsežnim kontaktima sa svim stranama kako bi se izbjegao širi sukob koji bi mogao imati razorne posljedice za sve", dodao je.

Najmanje 13 osoba je ubijeno, uključujući žene i djecu, a 20 je povrijeđeno u zračnim napadima koje je u utorak rano u Gazi izvela izraelska vojska, radeći s izraelskom unutrašnjom obavještajnom agencijom Shin Bet.

Iz brigade al-Quds, oružanog krila Pokreta islamski džihad, navedeno je da su njihova tri člana, njihove supruge i djeca ubijeni u napadima.

TRT Balkan / agencije