Radi se o najgoroj željezničkoj nesreći u novijoj historiji Indije.      Foto: Reuters

Najmanje 280 ljudi je poginulo, a više od 900 je povrijeđeno u strašnoj željezničkoj nesreći koja se dogodila u indijskoj državi Odisha.

Nesreća se dogodila u okrugu Balasore u državi Odisha kasno u petak i pokrenuta je velika spasilačka akcija u kojoj su učestvovale Nacionalne snage za odgovor na katastrofe, vojne i druge agencije, prema zvaničnicima.

Snimci sa mjesta nesreće pokazuju kako veliki broj spasilaca nastavlja da pomaže putnicima zarobljenim u vozu u subotu rano ujutru.

Radi se o najgoroj željezničkoj nesreći u novijoj historiji Indije.

Ministar željeznice Ashwini Vaishnaw, koji je posjetio mjesto nesreće u subotu, rekao je da je fokus i dalje na spašavanju.

Vlasti su najavile i odštetu za žrtve.     Foto: AP

Rekao je da će povrijeđenima biti pružena najbolja moguća zdravstvena pomoć i formiran je komitet na visokom nivou koji će utvrditi uzrok nesreće.

Glasnogovornik Ministarstva željeznica Amitabh Sharma rekao je kasno u petak da se nesreća dogodila kada je putnički voz iskočio iz šina.

Vlasti su najavile i odštetu za žrtve.

"Vagoni koji su iskočili iz šina udarili su u drugi putnički voz, izbacivši nekoliko vagona drugog voza sa pruge", rekao je Sharma.

Jedan od preživjelih je rekao da je spavao u trenutku nesreće.

Kako je kazao, svuda oko njega su bila tijela.

Okružna bolnica Balasore je "izgledala kao ratna zona".

Ubrzo nakon nesreće, stanovnici su požurili u bolnicu da daju krv.

Indija je doživjela velike željezničke nesreće. U 2016. godini više od 140 putnika je poginulo nakon što je voz iskočio iz šina u sjevernoj državi Uttar Pradesh.

TRT Balkan / agencije