Obzirom koliko je nasilje rašireno u ovom području, djeca mogu lako razlikovati pucnjeve ispaljene iz različitih oružja i udaljenost na kojoj su ispaljeni.      Foto: Reuters

Djeca u osnovnoj školi u jednoj od sirotinjskih četvrti glavnog grada Venezuele Caracasa prožetih kriminalom bacaju se na pod, pokrivaju glavu rukama i pužu prema zidu do označenog "sigurnog prostora".

Samo nekoliko dana ranije u blizini je došlo do pucnjave između bandi, zbog čega je nastava bila obustavljena.

“Nikada se ne navikneš na pucnjeve; živite s tom stalnom brigom”, rekla je direktorica škole Jesus Maestro Ivonne Gonzalez za AFP.

Obuku organizira Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) u Manuel Aguirre i drugim školama u Caracasu. Nasilje između narkobandi toliko je rašireno u četvrti Petare da djeca mogu lako razlikovati pucnjeve ispaljene iz različitih oružja i udaljenost na kojoj su ispaljeni.

Petare je imao stopu od 80 nasilnih smrti na 100.000 stanovnika 2022. godine, prema nevladinoj organizaciji Venecuelanski opservatorij za nasilje. Međutim, nema službene državne statistike.

Ta je stopa više nego dvostruko veća od već alarmantne nacionalne brojke od 35,3 nasilne smrti na 100.000 stanovnika – šest puta više od svjetskog prosjeka.

AFP