Na palestinskog dječaka i oca pucale su izraelske snage u četvrtak, 1. juna, u Nabi Salehu u Ramallahu.      Foto: AA

U napadu izraelskih snaga prije nekoliko dana u Nabi Salehu u Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali ranjen je dvogodišnji dječak Muhammed i njegov otac Heysem et-Temimi.

Otac dvogodišnjeg Muhammeda, kojeg su izraelske snage teško ranile, rekao je da je njegov sin jedna od posljednjih žrtava izraelskog nasilja na okupiranim teritorijama.

Na palestinskog dječaka i oca pucale su izraelske snage u četvrtak, 1. juna, u Nabi Salehu u Ramallahu.

Izraelska vojska, koja je teško ranila dječaka u glavu, oglasila je u vezi s ovim slučajem navodeći da izražavaju "tugu za palestinskom bebom".

Heysem et-Temimi nalazi se u bolnici Al-Ishtari u Ramallahu gdje je i njegov sin.

"Izraelska vojska postavlja vojni kontrolni punkt na ulazu u grad, a ovdje često dolazi do sukoba. Pošto je moj dom bio blizu vojnog punkta, suočio sam se sa ovakvim situacijama i normalno sam živio svoj život", rekao je Temimi.

Naveo je da su izraelske snage namjerno gađale njegovu kuću.

"Očigledno je bila postavljena zasjeda u blizini moje kuće koju u tom trenutku nisam mogao otkriti. Jer nakon što sam ranjen, vidio sam vojnike kako napreduju prema vojnom kontrolnom punktu. Za nekoliko minuta su preokrenuli naše živote naglavačke", izjavio je za Anadoliju.

Demantovao je da su prvenstveno pucali Palestinci pa su izraelske snage odgovorile.

"Navodi da su neki palestinski naoružani napadači otvorili vatru u pravcu jevrejskog naselja i da je izraelska vojska uzvratila nisu tačni. Ranije nismo čuli pucnje. Prvo su izraelski vojnici otvorili vatru na moju kuću. Dok smo izlazili iz naše kuće da posjetimo rođaka, na nas je pucano kada smo ušli u naše vozilo", ispričao je Temimi.

Kako je kazao, u početku nije shvatio da je povrijeđen.

Međutim, kada se okrenuo na leđa vidio je da mu je sin ranjen.

"Kada sam vidio da mi je sin povrijeđen, brzo sam ga odveo kod komšija", rekao je Temimi.

Naveo je da je njegov sin van životne opasnosti, ali da će biti operisan kako bi mu uklonili metak iz glave.

"Želim da moj Muhammed ozdravi. On je nasmijana, slatka i voljena beba, iako je još vrlo mali", rekao je Temimi.

Napominjući da još nije podnio tužbu protiv izraelske vojske, Temimi je rekao: "Znamo kako se okupacione snage bave takvim pitanjima. Postoji snaga koja štiti vojsku. Moj sin je nova žrtva u okupiranim zemljama".

Uveče 1. juna, izraelski vojnici izvršili su raciju u Nebi Salihu.

Tokom racije, dvogodišnji Muhammed je ranjen u glavu, a njegov otac u rame usljed vatre koju su otvorili izraelski vojnici.

TRT Balkan / agencije