Osim djevojčica i njihovih porodica, indirektnu korist od projekta će imati i drugi članovi njihovih zajednica.     Foto: AA

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) pokrenula je u četvrtak desetomjesečni projekat u zabačenim regijama Bangladeša Moulvi Bazar i Bagerhat kako bi pružila pomoć za 300 siromašnih djevojaka i njihovih porodica.

Projekat TIKA-e pod nazivom "Daj mi šansu", sprovešće Sports for Hope and Independence (SHI), organizacija socijalnih usluga koja koristi sport za društveni razvoj.

"Ideja ovog projekta je da koristimo fudbal kao sredstvo za osnaživanje djevojčica i istovremeno koristimo fudbalski teren za edukaciju djevojčica i njihovih roditelja o njihovim pravima", navodi se u saopštenju organizacije.

Dodaje se da će osim djevojčica i njihovih porodica, indirektnu korist od projekta imati i drugi članovi njihovih zajednica.

Naglašeno je da je glavni cilj projekta stvaranje sigurnog prostora za djevojčice da se izraze, prevazilaženje stereotipa o njihovom bavljenju sportom i podizanje svijesti o njihovim pravima.

U sklopu projekta u četvrtak je održano fudbalsko prvenstvo za djevojčice u Sreemangalu u Moulvi Bazaru. Prvenstvu su prisustvovali Sevki Mert Baris, koordinator TIKA-e u Bangladešu i osnivač SHI-a Sharmin Farhana.

Baris je rekao da je projekat "zaista uzbudljiv" i da su građani Bangladeša, uključujući djevojke, pokazali interesovanje za fudbal tokom nedavnog FIFA Svjetskog prvenstva u Kataru.

"Zato, aktivno učešće djevojaka u ovom projektu nije iznenađenje. Bangladeš ima veoma dinamičnu i talentovanu mladu generaciju i djevojke iz Bangladeša su još jednom pokazale šta mogu kada imaju priliku", dodao je Baris.

TRT Balkan / agencije