Teroristi PKK/YPG-a oteli 16-godišnjakinju na izlazu iz škole u Halepu

Teroristi PKK/YPG-a oteli 16-godišnjakinju na izlazu iz škole u Halepu

PKK/YPG odvodi djecu i mlade koje je oteo ili zatočio u takozvane kampove za obuku radi oružane obuke.
Ahmed je objasnio da je teroristička organizacija spriječila otetu djecu da komuniciraju sa svojim porodicama.          Foto: AA Archive

Teroristička organizacija PKK/YPG otela je 16-godišnju djevojčicu iz okruga Esrefiyye, koji je okupirala u pokrajini Halep na sjeveru Sirije, kako bi je regrutirala u svoj oružani odred.

Glasnogovornik opozicione kurdske grupe "Nezavisna kurdska liga" Redor al-Ahmed rekao je dopisniku AA da je 16-godišnja E.S. iz okruga Esrefiyye, oteta na izlazu iz škole od strane terorista PKK/YPG-a.

Ahmed je objasnio da je teroristička organizacija spriječila otetu djecu da komuniciraju sa svojim porodicama.

PKK/YPG odvodi djecu i mlade koje je oteo ili zatočio u takozvane kampove za obuku radi oružane obuke.

Teroristička organizacija otela je više od 20 djece od početka godine u regijama koje je okupirala u pokrajinama Halep, Rakka, Deir ez-Zor i Hasakah, kako bi ih regrutirala u svoje redove.

U godišnjem izvještaju Ujedinjenih naroda (UN) "Djeca u oružanim sukobima" za 2022. objavljeno je da su teroristička organizacija PKK i njezini sirijski produžeci SDF i YPG oteli više od 1.200 djece i prisilili ih na borbu 2022. godine.

"Izuzetno sam zabrinut zbog iskorištavanja djece kao vojnika od strane YPG/PKK-a. Pozivam ih da prestanu koristiti djecu kao vojnike u različite svrhe i da oslobode svu djecu u svojim redovima", piše u izjavi generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa, koja je uvrštena u izvještaj.

PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je ogranak terorističke organizacije PKK koji djeluje u Siriji.

TRT Balkan / agencije