Sudan: Broj poginulih u sukobima povećan na 56

Sudan: Broj poginulih u sukobima povećan na 56

U sukobima RSF-a i Oružanih snaga Sudana povrijeđeno je 595 osoba.
Sukobi dvije strane nastavljeni su drugi dan u različitim dijelovima glavnog grada Khartouma, posebno u blizini vojnog štaba.     Foto: Reuters

Broj poginulih u sukobima između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) povećan je na 56, a povrijeđeno je 595 osoba, saopštio je u nedjelju Centralni komitet sudanskih ljekara.

Oni su pozvali RSF i Oružane snage Sudana da otvore humanitarne koridore kako bi omogućili evakuaciju povrijeđenih, posebno civila.

"Pozivamo sve snage da otvore sigurne izlazne prolaze za pacijente prema centru za dijalizu u blizini komande vojske u Khartoumu", navodi se u saopštenju.

Sukobi dvije strane nastavljeni su drugi dan u različitim dijelovima glavnog grada Khartouma, posebno u blizini vojnog štaba.

Vojska tvrdi da su napredovali prema bazama RSF-a u Khartoumu i drugim područjima.

U saopštenju se navodi da trupe kontrolišu baze u Omdurmanu, dodajući da će vojska uskoro okončati sukob.

RSF je to demantovao navodeći da su sukobi u toku. Ova paravojna grupa tvrdi da su njihove snage sinoć oborile vojni avion.

Očevici u Khartoumu ispričali su za Anadoliju da su stotine ljudi, među kojima i više od 400 djece školskog uzrasta, zadržani u centru Khartouma, gdje su se u blizini vojnog štaba odvijali intenzivni sukobi.

Ujedinjene nacije su saopštile da su tri humanitarna radnika ubijena u Kabkabiji u Sjevernom Darfuru.

TRT Balkan / agencije