Dodao je da napad Hamasa na Izrael 7. oktobra nije opravdao "kolektivno kažnjavanje" Palestinaca.       Foto: AA 

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je na "trenutni humanitarni prekid vatre" nakon što je bolnica u opkoljenoj Gazi pogođena izraelskim zračnim napadom, u kojem je poginulo najmanje 500 Palestinaca.

Dodao je da napad Hamasa na Izrael 7. oktobra nije opravdao "kolektivno kažnjavanje" Palestinaca.

Govoreći na forumu kineske infrastrukturne inicijative "Pojas i put" u Pekingu, ponovio je ono što je nazvao "dva hitna humanitarna poziva". Pozvao je Hamas na "trenutno i bezuvjetno oslobađanje talaca" i pozvao Izrael da "odmah omogući neograničen pristup humanitarnoj pomoći kako bi se odgovorilo na najosnovnije potrebe naroda Gaze, od kojih su ogromna većina žene i djeca".

Odvojeno u objavi na X-u, nekadašnjem Twitteru, Guterres je rekao da UN imaju zalihe hrane, vode, medicinskih potrepština i goriva na raspolaganju za otpremu ako se isporuka može osigurati.

"Pozivam na trenutni humanitarni prekid vatre kako bi se osiguralo dovoljno vremena i prostora za pomoć u realizaciji moja dva apela i za ublažavanje epske ljudske patnje kojoj svjedočimo", rekao je Guterres.

"Previše života i sudbina cijele regije visi o koncu."

"Užasnut"

Šef UN-a rekao je da je "užasnut" smrtonosnom eksplozijom koja je kasno u utorak zahvatila bolnicu u Gazi, ubivši stotine civila.

"Moje srce je s porodicama žrtava. Bolnice i medicinsko osoblje zaštićeni su međunarodnim humanitarnim pravom", rekao je Guterres u objavi na X-u.

Guterres je također osudio napad na školu koju vodi UN u izbjegličkom kampu u Gazi u kojem je ubijeno šest ljudi.

TRT Balkan