Policija Las Vegasa objavila je na platformi društvenih mreža X da su poginule tri osobe, a da je jedna teško povrijeđena u napadu.          Foto: AA

Policija je neutralisala napadača koji je ubio tri osobe i teško ranio jednu u univerzitetskom kampusu u američkoj državi Nevada.

Policija Nevade je navela da je naoružani napadač otvorio vatru na kampus Univerziteta Nevada u Las Vegasu.

Saopćeno je da je napadač ubijen u uzvratnoj vatri snaga sigurnosti, koje su pozvale ljude u tom području da napuste mjesto događaja i odu na sigurna mjesta.

Policija Las Vegasa objavila je na platformi društvenih mreža X da su poginule tri osobe, a da je jedna teško povrijeđena u napadu.

Američka Federalna uprava za avijaciju (FAA) privremeno zaustavila letove do Međunarodnog aerodroma "Harry Reid", koji se nalazi oko tri kilometra od kampusa, a nastava je obustavljena na univerzitetu.

Profesor Kevaney Martin, koji je bio u učionici u trenutku napada, naveo je da su se on i njegovi učenici sakrili ispod stola.

"Bilo je strašno. Ne mogu to opisati", rekao je Martin.

U izvještaju Associated Pressa (AP) se tvrdi da se napadač ranije prijavio za posao na Univerzitetu Nevada, ali da nije primljen. Navedeno je i da je napadač ranije radio kao profesor na Univerzitetu Istočna Karolina.

Portparolka Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da su upoznati s incidentom u kampusu i da prate razvoj događaja.

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je saučešće porodicama poginulih i pozvao republikance da zabrane "poluautomatsko oružje".

"Uprkos svim koracima koje smo poduzeli otkako sam postao predsjednik, moramo poduzeti više akcija protiv nasilja oružjem. Ali, to ne možemo učiniti bez Kongresa", kazao je Biden.

TRT Balkan / agencije