Uprava Kalifornijskog politehničkog državnog univerziteta objavila je da je produžila zabranu ulaska u kampus do 10. maja, do kraja akademske godine.        Foto: AP

Demonstracije podrške Gazi u gradovima širom Sjedinjenih Američkih Država ne jenjavaju unatoč preprekama uprava univerziteta i intervencijama policije.

Studenti, koji održavaju demonstracije u raznim državama i univerzitetima širom SAD-a u znak podrške Palestini, zahtijevaju da njihovi univerziteti prestanu podržavati Izrael.

Dok se studenti okupljaju i postavljaju kampove na otvorenim prostorima u kampusima, univerzitetski i lokalni državni dužnosnici odgovaraju akcijama poput pritvaranja, suspenzije i prijetnji otpuštanjem osoblja.

Sjedeći protest koji su započeli studenti unutar kampusa kako bi protestovali protiv financijskih ulaganja koje je uprava Univerziteta Columbia osigurala kompanijama koje podržavaju izraelske napade u Gazi dosegao je svoj 11. dan.

Kalifornijsko politehnički državni univerzitet

Uprava Kalifornijskog politehničkog državnog univerziteta objavila je da je produžila zabranu ulaska u kampus do 10. maja, do kraja akademske godine.

Vlasti su izvijestile da su privedena tri studenta koji su učestvovali u protestima.

Univerzitet Northwestern

Deseci studenata sa Univerziteta Northwestern u Illinoisu kampirali su u kampusu u Evanstonu kako bi podržali Palestinu.

Studenti su održali demonstracije s transparentima na kojima je pisalo "Slobodna, oslobođena zona Gaze".

Rektor Univerziteta Northwestern Michael Schill promijenio je studentske propise 25. aprila zabranjujući šatore u kampusu.

Schil je također izjavio da se za studente koji demonstriraju očekuju disciplinske kazne poput suspenzije i izbacivanja sa univerziteta.

New York Fashion Tehnološki institut (FIT)

Deseci studenata na Fashion Tehnološkom institutu pridruženom Državnom univerzitetu u New Yorku učestvovali su u demonstracijama podrške Palestini.

Navedeno je da je institutski muzej, ispred kojeg su kampirali studenti, u petak zatvoren.

Univerzitet Indiana

Policija je oštro intervenirala protiv studenata koji su 24. aprila na Univerzitetu Indiana započeli protest podrške Palestini.

Policija je palicom intervenirala kod učenika zbog kršenja pravilnika škole i privela 34 osobe.

Univerzitet Florida

Skoro 50 studenata protestira u kampusu Univerziteta Florida u znak podrške Palestini od 24. aprila.

Uprava univerziteta jučer je izdala upozorenje da studenti koji su učestvovali u demonstracijama mogu biti suspendirani na tri godine, a zaposleni otpušteni.

Državni univerzitet Arizone

Studenti na Državnom univerzitetu u Arizoni postavili su šatore i učestvovali u propalestinskim demonstracijama.

Policija je uklonila neke od šatora koje su postavili studenti, prema prvim saznanjima, privedena su tri studenta.

Portparol Univerziteta Elena Bras istakla je da je postavljanje šatora protiv univerzitetske politike i da studenti koji se ne pridržavaju mogu biti zadržani.

Državni univerzitet Ohio

Na Državnom univerzitetu Ohio policija je oštro intervenisala protiv studenata koji su se okupili u znak podrške Palestini.

Tokom demonstracija privedeno je 36 osoba, od kojih su 16 bili studenti.

U zajedničkom kampusu tri univerziteta privedeno približno 40 ljudi

Studenti su održali demonstracije podrške Palestini u Aurariji, zajedničkom kampusu Denver Metropolitan State univerziteta, Univerziteta Denver i Denver koledža u Koloradu.

Dok su studenti koji su podigli šatore u kampusu rastjerani intervencijom policije, privedeno je oko 40 osoba.

Univerziteti u Washingtonu

Studenti sa raznih univerziteta u Washingtonu nastavljaju svoje demonstracije u kampusu Univerziteta "George Washington" u znak podrške Palestini.

Komentirajući demonstracije dopisniku AA, studentica Selina el Shihabi rekla je: "Postavili smo kamp da pokažemo da su ljudi u Gazi izgubili svoje domove i da sada žive u šatorima i da smo solidarni s njima."

Univerzitet Sjeverne Karoline (UNC)

Studenti Univerziteta Sjeverna Karolina formirali su nove kampove za podršku Palestini u Polk Parku na univerzitetskom kampusu.

Više od 100 studenata okupilo se ispred Južne zgrade, administrativnog centra univerziteta, i zatražilo da univerzitet prekine veze sa Izraelom.

Univerzitet u Teksasu

Broj studenata zadržanih na Univerzitetu Teksas u kampusu u Austinu porastao je na 57.

Guverner Teksasa Greg Abot, koji je pozvao snage državne bezbijednosti u univerzitetski kampus, tvrdi da su protesti antisemitski i pozvao je da se studenti koji su učestvovali u protestima izbace iz škole u svojoj objavi na platformi društvenih medija X.

Univerzitet Northeastern

Policija je uklonila šatore postavljene na Univerzitetu Northeastern u Bostonu, a administracija univerziteta je tvrdila da su se protesti pretvorili u antisemitsku akciju.

TRT Balkan / agencije