Najmanje deset osoba je uhapšeno dok su se protesti nastavili širiti na druge univerzitete u saveznoj državi Floridi.    Foto: AA

Američka policija upotrijebila su suzavac protiv propalestinskih demonstranata u utorak u kampusu Univerziteta Južne Floride u Tampi.

Policija je navodno koristila i gumene metke protiv demonstranata, koji su stigli u kampus u Tampi rano u toku dana sa predmetima poput drvenih štitova, kišobrana i šatora.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se nekoliko demonstranata kako koriste kišobrane ili transparente kako bi se zaštitili od suzavca.

Najmanje deset osoba je uhapšeno dok su se protesti nastavili širiti na druge univerzitete u saveznoj državi Floridi.

Studenti, koji održavaju demonstracije u raznim državama i univerzitetima širom Sjedinjenih Američkih Država u znak podrške Palestini, zahtijevaju da njihovi univerziteti prestanu podržavati Izrael.

Dok se studenti okupljaju i postavljaju kampove na otvorenim prostorima u kampusima, univerzitetski i lokalni državni dužnosnici odgovaraju akcijama poput pritvaranja, suspenzije i prijetnji otpuštanjem osoblja.

Desetine studenata i osoblja univerziteta uhapšeno je usred vala demonstracija u kampusima širom SAD-a, koji su započeli prošle sedmice nakon što su studenti njujorškog Univerziteta Columbia postavili kampove pozivajući upravu univerziteta da se odvoji od proizvođača oružja, koji su povezani s Izraelom.

TRT Balkan / agencije