Više od 70 zastupnika, uključujući dvoje demokrata, zatražilo je njenu ostavku, dok su i brojni alumni Harvarda visokog profila također pozvali na njen odlazak.  U isto vrijeme,  više od 700 članova Uiverziteta Harvard potpisalo je pismo podrške Gay .    Foto: AFP

Rektorica Univerziteta Harvard podnijela je ostavku nakon što je bila izložena žestokim napadima zbog optužbi za plagijat i njenog odgovora na navodni antisemitizam u kampusu usred brutalnog rata Izraela protiv opkoljene Gaze.

Claudine Gay, koja je podnijela ostavku u utorak, druga je predsjednica Lige bršljana koja je podnijela ostavku u posljednjih mjesec dana nakon svjedočenja u Kongresu - Liz Magill, rektorica Univerziteta Pennsylvania, podnijela je ostavku 9. decembra.

Gay je kritikovana posljednjih mjeseci nakon što su se pojavili izvještaji u kojima se navodi da nije pravilno citirala naučne izvore. Najnovije optužbe stigle su u utorak, anonimno objavljene u jednoj konzervativnoj internetskoj kući.

Gay, Magill i predsjednica Tehnološkog instituta Massachusetts Sally Kornbluth bile su zahvaćene kontroverzom nakon što je trojac odbio dati konačan odgovor "da" ili "ne" na pitanje republikanske predstavnice Elise Stefanik o tome da li bi pozivanje na genocid nad Jevrejima prekršilo njihove akademske kodekse ponašanja u vezi s maltretiranjem i uznemiravanjem, rekavši da to moraju uravnotežiti sa zaštitom slobode govora.

Gay, koja je ušla u historiju kao prva crna osoba koja je bila rektorica moćnog univerziteta u Cambridgeu, Massachusetts, rekla je u svojoj ostavci da je bila izložena ličnim prijetnjama i "rasnoj netrpeljivosti".

Njen pad dolazi nakon što ju je vladajuća korporacija Harvard isprva podržala nakon katastrofe u odnosima s javnošću zbog svjedočenja u Kongresu.

“Rasistički vitriol”

Više od 70 zastupnika, uključujući dvoje demokrata, zatražilo je njenu ostavku, pri čemu su brojni alumni Harvarda visokog profila također pozvali na njen odlazak.

Ipak, više od 700 članova Uiverziteta Harvard potpisalo je pismo podrške Gay, i činilo se da je njen posao siguran.

Ostavku, koju je prvi izvijestio studentski list Harvard Crimson, ubrzo je potvrdila i sama Gay.

"Teška srca, ali uz duboku ljubav prema Harvardu dijelim s vama da ću se povući s mjesta rektorice", rekla je Gay u izjavi.

Gay je također napisala da se suočila s prijetnjama po svoju sigurnost i "rasnim animusom" nakon bijesa zbog njezina postupanja s tvrdnjama o rastućem antisemitizmu u kampusu.

Harvard korporacija koja upravlja Univerzitetom rekla je da je Gay "pokazala izuzetnu otpornost pred duboko ličnim i dugotrajnim napadima".

"Dok se nešto od ovoga odigralo u javnom domenu, veliki dio toga je poprimio oblik odvratne i, u nekim slučajevima, rasističke ljutnje usmjerene prema njoj kroz sramotne e-poruke i telefonske pozive. Osuđujemo takve napade."

U Sjedinjenim Državama, kontroverza o antisemitizmu u kampusu nastala je usred porasta napada i nasilne retorike usmjerene na Jevreje i muslimane, uključujući i univerzitete, od početka brutalnog rata Izraela protiv opkoljenog Gaze.

Međutim, islamofobični napadi nikada nisu shvaćani ozbiljno, poput antisemitizma.

Rektorica druge elitne institucije Ivy League, Univerziteta Pennsylvania, već je bila primorana da podnese ostavku.

Proslava

Republikanka u Zastupničkom domu koja je izazvala Gay tokom njenog svjedočenja proslavila je najnoviji pad još jednog akademika.

"Dvoje pada", napisala je predstavnica Stefanik na društvenim mrežama, referirajući se na ostavke Gay i bivše rektorice Univerziteta u Pennsylvaniji Magilla.

"Harvard zna da je ova dugo čekana prisilna ostavka antisemitske rektorice plagijatorice samo početak onoga što će biti najveći skandal bilo kojeg koledža ili univerziteta u historiji", rekla je Stefanik.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, bliski američki saveznik, ustvrdio je da je "ogromni val antisemitizma" "procurio u univerzitetske kampuse".

Yad Vashem, službeni izraelski spomenik Holokaustu, opisao ga je kao "rak".

Bivši student i višemilionski donator Bill Ackman ustvrdio je u pismu upravnim odborima Harvarda da su "neuspjesi rektorice Gay doveli do milijardi dolara otkazanih, pauziranih i povučenih donacija univerzitetu".

Gay (53) je rođena u New Yorku u porodici haićanskih imigranata i profesorica je političkih nauka koja je u julu postala prva crna rektorica 368 godina starog Harvarda.

TRT Balkan