Rafah: U izraelskom zračnom napadu ubijeno osam Palestinaca, većinom djece

Rafah: U izraelskom zračnom napadu ubijeno osam Palestinaca, većinom djece

Osam članova porodice Ayad, uključujući petoro djece i dvije žene, ubijeno je u izraelskom bombardovanju.
Nekoliko Palestinaca je također povrijeđeno u napadu na kuću porodice Bahabsa.     Foto: Reuters

Najmanje osam Palestinaca je ubijeno u srijedu, a još nekoliko je povrijeđeno u izraelskom zračnom napadu na grad Rafah, na jugu Pojasa Gaze.

"Osam članova porodice Ayad, raseljenih iz grada Gaze, uključujući petoro djece i dvije žene, ubijeno je u bombardovanju prostorije u poljoprivrednom zemljištu u naselju Salam, južno od Rafaha", rekli su za Anadolu medicinski izvori.

Nekoliko Palestinaca je također povrijeđeno u napadu na kuću porodice Bahabsa.

To dolazi u jeku regionalne i međunarodne zabrinutosti zbog izraelskih planova da izvrši napad na Rafah, gdje je oko 1,4 miliona raseljenih Palestinaca izbjeglo iz drugih dijelove Pojasa Gaze​​​​​.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Broj ubijenih u napadima koje izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine porastao je na 33.899.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije