Putin: Čvorište gasa u Turkiye uvest će elektronsku trgovačku platformu

Putin: Čvorište gasa u Turkiye uvest će elektronsku trgovačku platformu

Platforma bi služila za prodaju energetskih resursa Evropi.
Prema njegovim riječima Rusija isporučuje gas Turkiye preko dva gasovoda, Turskog toka i Plavog toka, i oba funkcionišu efikasno.       Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da bi ideja o stvaranju gasnog čvorišta u Turkiye mogla dovesti do uspostavljanja elektronske trgovačke platforme za prodaju energetskih resursa Evropi.

"Ovdje govorimo prije svega o stvaranju elektronske platforme za trgovinu gasom na evropski kontinent. Svi su zainteresovani za to, uključujući naše turske prijatelje i partnere, i sve koji žele da dobiju naše resurse na evropskom kontinentu", rekao je Putin.

Prema njegovim riječima Rusija isporučuje gas Turkiye preko dva gasovoda, Turskog toka i Plavog toka, i oba funkcionišu efikasno.

"Imamo ideju da proširimo ove mogućnosti. U ovoj fazi govorimo o stvaranju elektronske platforme za trgovanje. Tu nema nikakvih problema", rekao je on.

Istakao je da je i Azerbejdžan pokazao interesovanje za učešće u tom poduhvatu.

Govoreći na forumu Ruska energetska sedmica u Moskvi ruski predsjednik je izjavio i da je Izrael zauzeo "istinski palestinsku zemlju" uglavnom "upotrebom vojne sile".

"Palestinsko pitanje je u srcu svakog čovjeka na ovim prostorima. Da, vjerujem da u srcu svakoga ko ispovijeda islam... Sve što se dešava, ne samo sada, već decenijama, doživljava se kao manifestacija nepravde podignute do nekog nezamislivog stepena", rekao je Putin.

Napomenuo je da je prvobitna ideja bila da se uspostave dvije nezavisne suverene države, Izrael i Palestina, ali da je ta odluka samo djelomično provedena.

"Štaviše, dio zemalja koje su Palestinci oduvijek smatrali istinski palestinskim, Izrael je zauzeo - u različito vrijeme i na različite načine, ali uglavnom, naravno, uz pomoć vojne sile", kazao je Putin.

TRT Balkan / agencije