Kralj Charles i njegova supruga Camilla bit će krunisani 6. maja u Westminsterskoj opatiji u Londonu.      Foto: Reuters

Više od 2.200 gostiju, uključujući šefove država, poznata imena i humanitarne organizacije iz 203 zemlje, kao i članove kraljevske porodice, prisustvovat će 6. maja ceremoniji krunisanja engleskog kralja Charlesa III.

Kralj Charles i njegova supruga Camilla bit će krunisani 6. maja u Westminsterskoj opatiji u Londonu.

Krunisanju kraljice Elizabethe II 1953. godine prisustvovalo je više od 8.200 gostiju.

Princ William i njegova supruga Kate, kao i sestra i brat kralja Charlesa - princeza Anne i princ Edward, prisustvovat će ceremoniji.

Potvrđeno je da će ceremoniji prisustvovati i princ Harry, ali neće njegova supruga Meghan.

Svjetski lideri i važne političke ličnosti također će biti među gostima koji će prisustvovati ceremoniji krunisanja.

Pored britanskog premijera Rishija Sunaka, ceremoniji će prisustvovati ministri i pojedini članovi Doma lordova, kao i bivši britanski premijeri poput Liz Truss i Tony Blair, kao i škotski regionalni premijer Hamza Yusuf.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, australijski premijer Anthony Albanese, premijer Novog Zelanda Chris Hipkins i predsjednica Komisije Evropske unije (EU) Ursula von der Leyen su među političkim ličnostima koje će prisustvovati ceremoniji koja će se održati u Londonu.

Turkiye će na ceremoniji predstavljati potpredsjednik Fuat Oktay.

Američki predsjednik Joe Biden neće prisustvovati ceremoniji krunisanja, ali će u ime njegove zemlje biti prisutna njegova supruga Jill Biden.

Očekuje se da će ceremoniji prisustvovati vjerski poglavari i predstavnici iz Commonwealth nacija.

Među članovima kraljevske porodice drugih zemalja, koji će doći u glavni grad London da prisustvuju ceremoniji krunisanja, bit će princ Albert od Monaka i njegova supruga princeza Charlene, španski kralj Felipe i njegova supruga kraljica Letizija, prijestolonaslijednik Japana Akishino i njegova supruga princeza Kiko.

Kralj Charles i njegova supruga Camilla pozvali su 850 predstavnika zajednice na ceremoniju krunisanja radi njihovog humanitarnog rada.

Glavni i odgovorni urednik britanskog modnog časopisa "Vogue" Edward Enninful i američki pjevač Lionel Richie su među poznatim imenima iz svijeta umjetnosti i mode kojima su poslane pozivnice za ceremoniju.

Britanski mediji nagađaju da je na listi gostiju i 47-godišnji bivši engleski fudbaler David Beckham i njegova supruga Victoria.

Dan nakon krunisanja, u dvorcu Windsor održat će se veliki koncert.

Na koncertu će nastupiti mnogi umjetnici poput svjetski poznate pjevačice Katy Perry, Lionela Richieja i Andrea Bocellija.

Koncert, kojem će prisustvovati 20.000 ljudi iz cijele zemlje i koji će se pratiti uživo u više od 100 zemalja svijeta, bit će javni događaj uz učešće volontera iz brojnih humanitarnih organizacija.

Čuveni britanski pjevač, kompozitor i pijanista Elton John odbio je da nastupi na koncertu, pozivajući se na svoju turneju u inostranstvu.

Poznato je da je Elton John i veoma blizak prijatelj princeze Diane, bivše supruge kralja Charlesa.

TRT Balkan / agencije