"Izraelske snage su zatvorile prijelaz Kerem Shalom, sprečavajući ulazak pomoći u Pojas Gaze", rekao je glasnogovornik Hisham Adwan.         Foto: Reuters

Izraelski rat u opkoljenoj Gazi, koji sada traje već 217 dana, ubio je najmanje 34.904 ljudi - 70 posto beba, djece i žena - i ranio više od 78.514, dok se strahuje da je više od 10.000 mrtvih pod ruševinama bombardovanih zgrada.

Saopćenje Opće uprave za prijelaze i granice sa sjedištem u Gazi uslijedilo je kao odgovor na izjave američkog State Departmenta o otvaranju prelaza i ulasku humanitarne pomoći u Gazu.

U saopćenju je potvrđeno da su prijelazi i dalje zatvoreni i pod izraelskom kontrolom s obzirom na to da je izraelska vojska izvršila invaziju na Rafah, preuzela prijelaz Rafah i zatvorila prijelaz Kerem Shalom.

Vojska je ranije tvrdila da je ponovo otvorila prijelaz Kerem Shalom nakon što ga je zatvorila u nedjelju kako bi isporučila pomoć Gazi na zahtjev američkog predsjednika Joea Bidena.

Međutim, uprava za prijelaze demantovala je izraelske tvrdnje.

"Izraelske snage su zatvorile prijelaz Kerem Shalom, sprečavajući ulazak pomoći u Pojas Gaze", rekao je glasnogovornik Hisham Adwan.

Izrael je u nedjelju zatvorio prijelaz Kerem Shalom, navodeći da su Palestinci ispalili minobacačke granate na njega, što je rezultiralo smrću četiri vojnika i ranjavanjem 11 drugih.

TRT Balkan