Shaban je izjavio da izraelska vojska blokira kamp zatvaranjem ulaza i izlaza od prošlog četvrtka.     Foto: AA

Mueyyed Shaban, predsjedavajući Vijeća protiv zida razdvajanja i jevrejskih naselja u Palestini, izjavio je da je Izrael počinio "genocid" u izbjegličkom kampu Nur Shams u gradu Tulkaremu na sjeveru okupirane Zapadne obale.

Shaban je izjavio da izraelska vojska blokira kamp zatvaranjem ulaza i izlaza od prošlog četvrtka.

"Doslovno, situacija u izbjegličkom kampu Nur Shams je katastrofa", poručio je Shaban.

Rekao je da je izraelska vojska uništava objekte mašinama.

Navodeći da je Izrael počinio "genocid" u kampu, Shaban je naglasio da je izraelska vojska uništila kuće raketama Energa.

Najmanje dvije osobe su ubijene u tim napadima.

Istakao je da je izbjeglički kamp Nur Shams pod opsadom.

"Izraelska vojska onemogućava ulazak vozila hitne pomoći i ne dozvoljava da se ranjenici prebace do bolnica. Priveli su i desetine ljudi iz Nur Shamsa. Svi stanovnici kampa su taoci, nema hrane, isključena je struja, a nemaju ni kontakt sa svijetom izvan kampa", pojasnio je Shaban.

Prema njegovim riječima, izbjeglički kamp Nur Shams pretvoren je u nenastanjivo područje zbog razaranja, smrti i napada kojima je svjedočio.

Zatražio je od međunarodne zajednice da hitno interveniše kako bi se omogućio ulazak medicinskih ekipa i kako bi se pružila medicinska pomoć povrijeđenim.

Radio izraelske vojske objavio je 18. aprila da je pokrenuta "vojna operacija velikih razmjera" u izbjegličkom kampu Nur Shams u gradu Tulkaremu, koji se nalazi na sjeveru Zapadne obale.

U izbjegličkim kampovima Tulkarem i Nur Shams u dva dana ubijeno je sedmero Palestinaca.

TRT Balkan / agencije