Hakim je kazao da su mu izraelski vojnici stavili prsluk s eksplozivom i GoPro kameru na glavu, a da su ga potom natjerali da uđe u tunel i provjeri ima li u njemu boraca Hamasa.   Foto: Reuters

Palestinski civil kojeg je Izrael zarobio u Pojasu Gaze rekao je da su izraelske snage vezale eksploziv za njegovo tijelo i da je kao živi štit natjeran da uđe u tunel za koji se sumnjalo da ga Hamas koristi.

Medijska kuća “Middle East Eye“ (MEE) piše kako je 30-godišnji Palestinac Hakim, koji nije želio otkriti puni identitet, rekao da je jedan od civilnih zarobljenika s fotografija koje su izraelski vojnici objavili, a na kojim su zarobljenici polugoli i vezani lisicama.

Hakim je kazao da su mu izraelski vojnici stavili prsluk s eksplozivom i GoPro kameru na glavu, a da su ga potom natjerali da uđe u tunel i provjeri ima li u njemu boraca Hamasa.

“Bili su spremni da eksplozivom na meni raznesu tunel da je u njemu bilo ratnika. U tom trenutku sam bio 100 posto siguran da ću poginuti, ali izveli su me kada su shvatili da u tunelu nema nikog“, rekao je Hakim.

Istakao je da je i 15-godišnji dječak ranije bio podvrgnut istom tretmanu, te da je i dječak koji je bio zatvoren sa njim preživio.

Govoreći o svojim iskustvima tokom zatočeništva, Hakim je rekao da su danima bili bez hrane.

“Samo ponekad su nam davali vodu i vrijeđali nas najgorim riječima koje se mogu zamisliti“, kazao je Hakim i dodao da su njegov brat i ostali rođaci i dalje u zarobljeništvu.

TRT Balkan / agencije