SAD je sinoć stavio veto na nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se traži punopravno članstvo Palestine u UN-u.     Foto: AA

Palestina je najoštrije osudila ulaganje veta od strane Sjedinjenih Američkih Država u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kako bi spriječili Palestinu da dobije punopravno članstvo u UN-u, navedeno je u saopćenju koje je proslijeđeno iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

"Snažno osuđujemo ulaganje veta od strane Sjedinjenih Američkih Država u Vijeću sigurnosti UN-a kako bi spriječili Palestinu da dobije punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama. Američki veto je neetičan, neopravdan i prkosi volji međunarodne zajednice koja snažno podržava punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama", navedeno je u saopćenju, te dodano:

"Agresivni američki veto razotkriva kontradikcije u američkoj politici, koja tvrdi da podržava rješenje o dvije države, dok ga više puta opstruira ulaganjem veta na rezolucije Vijeća sigurnosti protiv Palestine i njenih legitimnih prava. Postizanje mira, bezbjednosti i stabilnosti u regiji i svijetu oslanja se na sprovođenje rezolucije UN-a, okončanje izraelske okupacije Države Palestine i priznavanje legitimnih prava palestinskog naroda, uključujući njegovo pravo na samoopredjeljenje u nezavisnoj državi Palestini sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom."

Izražena je zahvalnost državama članicama VSUN-a koje su glasale za punopravno članstvo Palestine u UN-u a čije glasanje, kako je navedeno, predstavlja ogromnu podršku osnovnim načelima humanosti, morala i zakonitosti i demonstraciju jedinstvenog stava svijeta koji stoji iza vrijednosti pravde, slobode i mira.

SAD je sinoć stavio veto na nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se traži punopravno članstvo Palestine u UN-u.

Nacrt rezolucije Alžir je stavio na glasanje u 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a. Prijedlog rezolucije, za koji su SAD glasale protiv, dobio je 12 glasova "za", dok su Velika Britanija i Švicarska bile suzdržane. Rusija, Kina, Francuska, Alžir, Malta, Ekvador, Gvajana, Slovenija, Siera Leone, Mozambik, Južna Koreja i Japan glasali su "za".

TRT Balkan / agencije