Portparol Palestinskih vlasti Nabil Abu Rudeineh rekao je da Izrael nastoji da uvuče region u "nasilje i nemire" nastavljajući svoje napade i provokacije.       Foto: Reuters Archive

Palestinske vlasti u ponedjeljak su optužile Izrael da nastoji uvući regiju Bliskog istoka u nasilje.

Rano u ponedjeljak, brojni izraelski ministri i zakonodavci učestvovali su na skupu podrške izgradnji naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir i ministar finansija Bezalel Smotrich bili su među učesnicima skupa.

Portparol Palestinskih vlasti Nabil Abu Rudeineh rekao je da Izrael nastoji da uvuče region u "nasilje i nemire" nastavljajući svoje napade i provokacije.

"Upad izraelskih naseljeničkih milicija na čelu s ministrima okupacione Vlade na palestinsku zemlju neće promijeniti činjenicu da će ova zemlja ostati palestinska", rekao je Rudeineh.

Ukazao je na šutnju SAD-a koja ih ohrabruje "da nastave svoje zločine protiv našeg naroda", pozivajući na hitnu i brzu akciju "kako bi se zaustavilo ovo ludilo koje će cijeli region platiti".

Izraelske vlasti nisu komentarisale palestinske optužbe.

Izraelski skup u ponedjeljak održan je usred rastućih tenzija na palestinskim teritorijama nakon što su izraelske snage upale u Al-Aksu i izbacile vjernike iz kompleksa džamije prošle sedmice.

Izraelske racije su bile povod raketnim napadima iz Pojasa Gaze i Libana na što su Izraelci odgovorili zračnim udarima.

Palestinci optužuju Izraelce za sistematsko judaiziranje istočnog Al-Qudsa (Jerusalem), gdje je smještena Al-Aksa, treće najvažnije muslimansko sveto mjesto.

Izraelske i palestinske procjene pokazuju da oko 650.000 doseljenika živi u 164 naselja i 116 ispostava na Zapadnoj obali, uključujući okupirani istočni Al-Quds (Jerusalem).

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranim teritorijama smatraju se nelegalnim.

Gotovo 100 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj vatri od početka ove godine, prema palestinskim podacima.

Sedamnaest Izraelaca je takođe ubijeno u odvojenim napadima tokom istog perioda.

TRT Balkan / agencije