Zbog policijske intervencije održano je protestno okupljanje u obližnjoj ulici.    Foto: Reuters

Specijalne jedinice njujorške policije (NYPD) stigle su u kampus Univerziteta Columbia u New Yorku i uhapsile propalestinske studente koji su postavili kamp solidarnosti s Gazom, prenosi Anadolu.

Kamp solidarnosti s Gazom na kampusu Morningside Heights Univerziteta Columbia, uklonjen je intervencijom policijskih timova u utorak naveče.

Policija je uz pomoć velikih kamiona i posebnom opremom stigla do zgrade Hamilton Hall, u koju su nedavno ušli studenti, uklonila barikade te uhapsila desetine demonstranata.

Zbog policijske intervencije održano je protestno okupljanje u obližnjoj ulici.

NYPD je također uklonio šatore kampa solidarnosti s Gazom iz područja kampusa.

U saopštenju Univerziteta Columbia neposredno prije policijske intervencije, navodi se da je od NYPD-a zatraženo da pomogne u uspostavljanju sigurnosti i reda u zajednici.

Demonstranti su rano u utorak ušli u Hamilton Hall, koji su preimenovali u "Hind's Hall" u znak sjećanja na šestogodišnju djevojčicu Hind Rajab, koja je brutalno ubijena u Gazi te su poručili da neće napustiti zgradu dok se ne ispune njihovi zahtjevi

Oni i druga grupa koja je postavila kamp na travnjaku kampusa traže da se Univerzitet Columbia ogradi od izraelskih kompanija i osudi izraelski rat u Pojasu Gaze. Predsjednica univerziteta Minouche Shafik izjavila je da to neće učiniti.

Univerzitet Columbia je od aprila žarište studentskih protesta koji su se proširili na desetine univerziteta i koledža širom SAD-a, izražavajući protivljenje izraelskom ratu u Gazi.

Zvaničnici Univerziteta Columbia ranije u utorak zaprijetili su akademskim izbacivanjem studenata koji su zauzeli Hamilton Hall. Univerzitet je saopštio da je počeo da suspenduje studente koji su se oglušili o rok za napuštanje protestnog kampa, nakon što su višednevni razgovori sa vođama protesta usmjereni na demontažu šatora propali.

TRT Balkan / agencije