Izraelska vojska je rano u srijedu upala u bolnicu Al-Shifa, najveću bolnicu u Pojasu Gaze.          Foto: Reuters

Nema vijesti od deset ljekara koje su izraelske snage danima držale zatočene u Pojasu Gaze.

Na Instagram nalogu "Hrabrih srca palestinskih ljekara" podsjetili su da su izraelske snage nasilno evakuisale bolnicu Al-Shifa i Indonezijsku bolnicu u Pojasu Gaze između 18. i 23. novembra.

Naveli su da su izraelske snage tih dana na "sigurnoj ruti" prema jugu Pojasa Gaze zadržale ljekare koji su radili u bolnici Al-Shifa i Indonezijskoj bolnici.

Objavili su i imena ljekara o kojima nema nikakvih vijesti.

Na platformi društvenih medija X i Palestinski opservatorij za zdravstvene radnike potvrdio je da je izraelska vojska zatočila deset ljekara na "sigurnoj ruti" prema jugu blokiranog Pojasa Gaze.

Ujutro 15. novembra izraelska vojska izvršila je raciju u bolnici Al-Shifa, najvećoj zdravstvenoj ustanovi u regiji, u kojoj su smještene hiljade pacijenata i raseljenih civila.

Izraelska vojska zatražila je od onih koji se nalaze u bolnici Al-Shifa da evakuišu zgradu, ali budući da neki od povrijeđenih i pacijenata nisu mogli hodati, pojedini ljekari i zdravstveni radnici ostali su u bolnici.

Ashraf al-Qudra, glasnogovornik Ministarstva zdravstva u Pojasu Gaze, izjavio je 25. novembra da je Indonezijska bolnica potpuno evakuisana.

TRT Balkan / agencije