Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, oštećene su ili uništene u nemilosrdnim izraelskim zračnim i kopnenim napadima.      Foto: AA

Prva dama Turkiye Emine Erdogan odala je počast palestinskoj djeci ubijenoj u Gazi zbog izraelskih napada na opkoljenu enklavu koji traju više od mjesec, dok se 20. novembra obilježava Svjetski dan djeteta.

"0, 1, 3, 5, 6, 8, 9... Ovo nisu samo brojevi. Oni predstavljaju godine života hiljada djece u Gazi, koju od 7. oktobra bombarduje Izrael, čije je osnovno pravo - pravo na preživljavanje - oduzeto", rekla je Erdogan u ponedjeljak na društvenoj medijskoj platformi X.

"Zakasnili smo da pomognemo djeci koja tješe svoju braću i sestre riječima: 'ne brinite, uskoro ćemo umrijeti'", dodala je.

"Ovo je užasna i ogromna sramota za čovječanstvo u cjelini."

Prva dama je rekla da se 20. novembra ove godine obilježava "najmračniji" Svjetski dan djeteta, kada palestinska djeca nisu sigurna hoće li preživjeti izraelske napade do sutra.

"Dok vrijeme ističe za bespomoćnu djecu koja još žive u Gazi, hajde da svi glasnije uzviknemo: 'Prekid vatre odmah', posebno danas!"

Erdogan je poželjela da se ostavi svijet vrijedan življenja za svako dijete.

Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, oštećene su ili uništene u nemilosrdnim izraelskim zračnim i kopnenim napadima na opkoljenu enklavu.

Izraelska blokada također je odsjekla Gazu od opskrbe gorivom, strujom i vodom, a isporuku pomoći smanjila na mali mlaz.

U međuvremenu, broj poginulih u Izraelu je blizu 1.200, prema zvaničnim podacima.

TRT Balkan