U decembru 2023. predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan razgovarao je s grčkim premijerom Kyriakosom Micotakisom u Atini.  Foto: AA Archive

Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis izjavio je da je njegova zemlja postigla značajnu normalizaciju odnosa s Turkiye.

U intervjuu za javnu radioteleviziju ERT u srijedu, Mitsotakis je istaknuo da se normalizacija odražava u konkretnim razvojima, poput programa olakšavanja viznog režima najavljenog tokom posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Atini u decembru, borbe protiv ilegalne migracije i pregovora o poboljšanju bilateralnih ekonomskih i trgovinskih veza.

Podsjećajući da se prošle godine sastao tri puta s Erdoganom, Mitsotakis je napomenuo da je sada mnogo optimističniji u vezi s perspektivama grčko-turskih odnosa.

Napomenuo je da postoji mnogo nesuglasica između dvije zemlje, koje Atena namjerava pristupiti s dobrim raspoloženjem kako bi ih riješila.

Dodao je, međutim, da bi Grčka i Turkiye trebale naučiti koegzistirati u regiji koja je testirana raznim izazovima, čak i ako njihove razlike ostanu nerezolovane.

Erdoganova posjeta Atini

Prošlog mjeseca, Turkiye i Grčka su tokom Erdoganove službene posjete glavnom gradu Grčke objavile "Atensku deklaraciju o prijateljskim odnosima i dobrosusjedstvu".

"Ne postoji pitanje između Turkiye i Grčke koje se ne može riješiti", rekao je Erdogan tokom posjete.

"Dolazak do pravednog, trajnog i održivog rješenja za kiparsko pitanje, zasnovanog na stvarnostima na otoku, bit će u interesu čitave regije", dodao je.

TRT Balkan