Istočne ukrajinske regije Lugansk i Donjeck održat će referendume o pridruživanju Rusiji od 23. do 27. septembra.     Foto: Reuters

Istočne ukrajinske regije Lugansk i Donjeck održat će referendume o pridruživanju Rusiji od 23. do 27. septembra, saopštili su u utorak predstavnici separatističkih regija.

"Referendum o pitanju pridruživanja Luganske Narodne Republike Ruskoj Federaciji kao subjektu Ruske Federacije održat će se od 23. do 27. septembra", objavio je na Telegramu Denis Mirošničenko, predsjednik Narodnog vijeća Luganske Narodne Republike, parlamenta koji su uspostavili proruski demonstranti u aprilu 2014. godine.

U odvojenom saopštenju, Denis Pušilin, predsjednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike, rekao je da će se referendum o pridruživanju Rusiji u toj regiji također održati od 23. do 27. septembra.

U ponedjeljak su javna vijeća samoproglašenih regija Donjeck i Lugansk pozvala šefove separatističkih administracija da odmah organizuju glasanje o ulasku teritorija Donbasa u sastav Rusije.

TRT Balkan / agencije