Zaposjedanjem prostorija fakulteta žele pokazati solidarnost s Palestincima u ratu između Izraela i palestinskog pokreta Hamas, a od Fakulteta društvenih znanosti i Univerziteta u Ljubljani traže jasnu definiciju onoga što se dešava u Gazi i osudu genocida.           Foto: AA

Na Fakultetu društvenih znanosti u Ljubljani nastavljaju se protesti studenata koji od rukovodstva fakulteta zahtijevaju "beskompromisnu osudu izraelskog genocida nad palestinskim narodom u Gazi".

Uprava najavljuje da će u dijalogu sa studentima sačiniti zajedničku izjavu.

"Zauzimanje jedne učionice nije ništa u poređenju sa potpunim uništenjem cjelokupne obrazovne infrastrukture u Gazi. Podsjećamo, zbog potpunog uništenja obrazovne infrastrukture, obrazovni procesi nisu samo onemogućeni u Gazi, već zbog izvanredan porast represije, suspendovani su i za Palestince na Zapadnoj obali”, rekao je predstavnik studenata koji su u srijedu popodne zauzeli veliku predavaonicu Fakulteta društvenih znanosti u Ljubljani, a neki od njih su tu i ostali preko noći.

Prema riječima učesnika, zaposjedanje prostorija fakulteta protiče u miru, do sada nije bilo incidenata.

Imaju mješoviti program, od okupljanja do muzičkih nastupa, predavanja, treninga i gledanja filmova, i namjeravaju da istraju dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Zaposjedanjem prostorija fakulteta žele pokazati solidarnost s Palestincima u ratu između Izraela i palestinskog pokreta Hamas, a od Fakulteta društvenih znanosti i Univerziteta u Ljubljani traže jasnu definiciju onoga što se dešava u Gazi i osudu genocida.

Oni također pozivaju univerzitet da prekine saradnju sa izraelskim Univerzitetom Bar Ilan.

Kako je upozorio predstavnik studenata, "što se tiče onoga što se dešava u Gazi, svjedoci smo zablude o navodnoj krivici obje strane, s Izraelom u jasnoj poziciji okupatora sa apsolutnom vojnom nadmoći i diskriminatornom politikom prema palestinskom narodu".

Istovremeno, Fakultet društvenih znanosti je optužen da "nastavlja aktivno da podriva sopstvenu autonomiju, deklarišući se apolitičnim i na taj način pokušavajući izbjeći dužnost koju nužno ima kao obrazovna institucija". Uvjereni su da rukovodstvo fakulteta treba da osudi okupaciju izraelsku opupaciju.

"Ne možemo zanemariti činjenicu da menadžment fakultetsku definiciju genocida i okupacije doživljava kao stvar dijaloga, a ne kao neophodnu pretpostavku kredibilnog i autonomnog univerziteta. Budući da je jedan od naših osnovnih zahtjeva da fakultet jasno osudi genocid Izraela protiv palestinskog naroda, uvjereni smo da moramo nastaviti sa pritiskom sve dok se fakultet ne saglasi s našim zahtjevima“, naglasili su studenti.

Dodali su i da su svoje zahtjeve uputili ne samo Fakultetu društvenih znanosti, već i Univerzitetu u Ljubljani.

Rektor Gregor Majdič pozvan je da im se pridruži u petak u predavaonici i sasluša njihove zahtjeve. U međuvremenu, predstavnici studenata odgovorili su i na najavu Vlade o priznavanju Palestinske države od strane Slovenije, koju su opisali kao korak u pravom smjeru, koji predstavlja "odličnu odskočnu dasku" za moguće sankcije izraelskim vlastima i eskalaciju pritiska na njih.

Fakultet društvenih znanosti je u srijedu objavio saopštenje za javnost o protestima, u kojem se ističe da je fakultet uvijek podržavao sve mirne protestne aktivnosti usmjerene na osiguranje mira i tolerancije u međuljudskim odnosima.

Dodali su da sa zabrinutošću i zaprepaštenjem prate pogoršanje humanitarne i sigurnosne situacije u Pojasu Gaze, te izričito osuđuju i osuđuju upotrebu nasilja nad civilima, kršenje međunarodnog vojnog i humanitarnog prava, te namjerno stvaranje nehumanih humanitarnih uslova. u Gazi.

Naglasili su i da pravo Izraela na samoodbranu ima svoje humanitarne i pravne granice, koje su prekoračene u slučaju Gaze. Ovo gledište ponovio je i dekan Fakulteta društvenih znanosti Iztok Prezelj na konferenciji za novinare, koja je održana u sali za predavanja.

“Situacija u Gazi je neprihvatljiva sa različitih gledišta – veliki broj žrtava, ubistava, namjerno stvaranje nemogućih humanitarnih uslova i izvršenje genocida, i u tom smislu je nemogućnost međunarodne zajednice da okonča ovaj masakr takođe sasvim jasna", naglasio je Prezelj.

On je dodao da studenti imaju pravo da mirno izraze svoje stavove i da nisu i neće ometati miran protest. Dekan je rekao da se rukovodstvo fakulteta sastalo sa studentima prvog dana protesta, a danas su imali i poseban sastanak na kojem su studenti iznijeli svoje stavove.

"Cilj je formiranje potencijalnih ili mogućih zajedničkih pozicija", naglasio je. On je dodao da se, u vezi sa saopštenjem za medije koje je fakultet objavio u srijedu, još čekaju konkretni pisani komentari i prijedlozi studenata.

Plan je da se o njima raspravlja u ponedjeljak u Senatu fakulteta, gdje i studenti imaju svoje predstavnike.

“Moram naglasiti da se u stvarnosti sa studentima slažemo na principijelnom nivou u pogledu vrijednosti i zahtjeva u vezi s ubistvima u Gazi, ali postoje male razlike u dikciji i mislim da ćemo u nekom dijalogu naći i neke moguća zajednička dikcija", dodao je Prezelj.

TRT Balkan / agencije