Ukrajinski diplomata tvrdi da je jedini način da se spriječi Rusija da izazove veći rat u Evropi je da se u Ukrajini ruskoj vojsci "nanesu bolni gubici".             Foto: Reuters Archive

Vrijeme je za djelovanje, a ne za debatu, rekao je u ponedjeljak ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, komentarišući potrebu za daljom vojnom podrškom zemlji, u kojoj je Rusija započela "specijalnu vojnu operaciju" u februar 2022. godine.

„Danas su nam potrebne konkretne i hrabre odluke kako bismo Ukrajini što prije obezbijedili dodatne sisteme Patriot i SAMP/T, projektile, artiljeriju i municiju i drugo oružje i opremu. Sada kada ste svi ovdje za stolom, vrijeme je za djelovanje, a ne za debatu”, rekao je Kuleba na sastanku ministara vanjskih poslova i odbrane Evropske unije (EU), na kojem je učestvovao putem interneta.

Kuleba i ministar odbrane Rustem Umerov, koji je takođe učestvovao na sjednici, izrazili su zahvalnost evropskim kolegama na podršci koju su pružili od početka sukoba.

Kuleba je pozdravio i usvajanje paketa pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara Predstavničkog doma američkog Kongresa u subotu, ali je dodao da Evropa "ne može i ne treba da se opusti".

"Prije svega, odbrana Evrope je prije svega stvar nas, Evropljana. Drugo, tokom šest mjeseci razgovora u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropa je pokazala pravo vodstvo i sposobnost djelovanja“, rekao je on.

Dodao je da je Ukrajina sposobna zaustaviti Rusiju na svojoj teritoriji i spriječiti širenje sukoba na druge zemlje, tvrdeći da "snaga zaustavlja Rusiju", dok je "oprez samo provocira".

Ukrajinski diplomata tvrdi da je jedini način da se spriječi Rusija da izazove veći rat u Evropi je da se u Ukrajini ruskoj vojsci "nanesu bolni gubici".

"Samo nanošenjem poraza (predsjedniku Rusije Vladimiru) Putinu na našoj teritoriji možemo ga natjerati da odustane od svojih agresivnih planova za Moldaviju, Poljsku, baltičke države, Finsku i druge evropske zemlje", rekao je Kuleba.

TRT Balkan / agencije