Državni komitet za nacionalnu sigurnost naveo je da se nastavlja istraga o ovom slučaju.       Foto: AA

U jučerašnjoj operaciji privedeni su članovi grupe koja je planirala da preuzme vlast masovnim demonstracijama u Kirgistanu.

U saopštenju Državnog komiteta za nacionalnu sigurnost navodi se da su spriječene nezakonite radnje grupe koja je vršila tajne pripreme za masovne proteste i pobunu.

Dodaje se da je u okviru istrage privedeno više od 30 osoba, a uhapšeno četvero aktivista, među kojima je i predsjednica stranke Eldik Kenesh (Narodni pokret) Roza Nurmatova, za koju je utvrđeno da je glavni organizator.

U saopštenju se navodi da je utvrđeno da je ova kriminalna grupa već duže vrijeme radila na vrbovanju militanata, te da je lider političke stranke održavao redovne tajne sastanke u skladu sa planom preuzimanja vlasti.

Kako je istaknuto, kriminalnu grupu je činilo više od 100 ljudi iz različitih dijelova države.

U operaciji su također prikupljene informacije kako se u bliskoj budućnosti očekivao značajan iznos sredstava iz stranih izvora za finansiranje organizacionih potreba i plaćanja ključnim čelnicima kriminalne grupe.

U saopštenju se dodaje da je ova kriminalna organizacija očekivala izbijanje bilo kakvog nezadovoljstva u društvu kako bi takvu situaciju iskoristila za vlastite ciljeve.

Državni komitet za nacionalnu sigurnost naveo je da se nastavlja istraga o ovom slučaju.

TRT Balkan / agencije