“Katar je posvećen igranju uloge u posredovanju između Hamasa i Izraela”, rekao je Majed al-Ansari na konferenciji za novinare.           Foto: Reuters

Katar je u utorak saopštio da je i dalje opredijeljen za posredovanje između Hamasa i Izraela u postizanju primirja u Pojasu Gaze.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Majed al-Ansari rekao je da Doha trenutno preispituje svoju posredničku ulogu.

“Katar je posvećen igranju uloge u posredovanju između Hamasa i Izraela”, rekao je Majed al-Ansari na konferenciji za novinare.

Dodao je da je Doha frustrirana nedavnim negativnim izjavama o posredničkoj ulozi Katara u pregovorima u Gazi.

„Imamo duboku frustraciju takvim izjavama, posebno od izraelskih zvaničnika upoznatih s našim posredničkim naporima i humanitarnim radom u Gazi“, istakao je.

Istakao je da je rano je govoriti o povlačenju Katara iz uloge posrednika.

„Katar je trenutno opredijeljen za ovu ulogu i odluke će donijeti u najprikladnije vrijeme“, naglasio je Majed al-Ansari.

Pozdravio je tursku podršku katarskoj posredničkoj ulozi, ističući da je Turkiye jedna od glavnih zemalja u regionu koja podržava posredničke napore u Gazi.

„Koordinacija je u toku s našom braćom i partnerima u Turkiye, cijenimo tursku podršku naporima posredovanja“, rekao je Majed al-Ansari.

Govoreći o Hamasovom prisustvu u Kataru rekao je da sve dok se katarski posrednički napori nastavljaju, nema opravdanja za okončanje prisustva političkog biroa Hamasa u Dohi.

Ponovio je da je kancelarija Hamasa otvorena, u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama, u svrhu posredovanja.

„Do sada se ništa nije promijenilo u tom pogledu“, dodao je Majed al-Ansari.

Broj ubijenih u napadima koje vojska za genocid optuženog Izraela izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine dosegao je 34.183.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije